reclama autocenter

ppn

Consilierii locali s-au hotărât să facă economii la bugetul local al municipiului Piatra Neamț. Aceștia au aprobat, miercuri, 29 mai, în ultima ședință, o hotărâre prin care se renunță la serviciile prestate de societatea Locato către instituțiile de învățământ din Piatra Neamț. De fapt, este vorba despre o non-economie pentru că plata majorităţii cheltuielilor unităţilor de învăţământ o face tot municiplitatea. Conform ”referatului de aprobare asupra proiectului de hotărâre privind excluderea din contractul de service cu Locato a centralelor termice care deservesc unitățile școlare”, centralele termice ale școlilor trec în întreținerea unității deservite, mentenanță care urmează să fie plătită de fiecare școală în parte tot cu bani primiți din bugetul local. ”Având în vedere constrângerile bugetare determinate de criza economico-financiară se impune realizarea de economii la bugetul local. Astfel, prin HCL nr. 179 din 27.05.2011 s-a aprobat încheierea unui contract de service între Municipiul Piatra Neamț și SC Locato, prin care se asigură service lunar, întreținere curentă, înlocuire post garanție a pieselor defecte, revizia periodică contra cost a centralelor termice, care deservesc unitățile școlare. Ținând cont de cele expuse se impune promovarea unui proiect de hotărâre pentru excluderea din contractul de service nr. 22315 a centralelor termice care deservesc unitățile școlare”, se explică în referatul aferent proiectului de hotărâre.

Viorel Stan

„Nu știu nimic despre această decizie”

Conducerea Inspectoratului Școlar Neamţ nu are habar despre hotărârea consilierilor locali și nici nu pare a fi interesată de ceea ce se va întâmpla cu contractele de întreținere a centralelor termice, care asigură încălzirea pe timp de iarnă a mii de elevi și cadre didactice. „Nu știu nimic despre această decizie, dar pot să vă asigur că e vorba de faptul că pământul și clădirile aparțin primăriei. Primăria, în baza unui protocol, le poate da în folosință școlilor. La fel de bine, spațiul pe care îl dau unităților de învățământ îl pot da altcuiva. Este alegerea lor. Noi nu am plătit nimic din ceea ce înseamnă facturi la întreținere și nici nu vom plăti. De acest lucru se ocupă primăria. Nici de acum înainte nu va fi altfel. Toate lucrările de mentenanță, întreținere și cheltuielile care apar cu aceste servicii vor fi acoperite în totalitate de municipalitate. Ceea ce a făcut acum primăria este ordine în propria ogradă. Cu oricine se va semna contract pentru întreținerea centralelor, tot primăria le va acoperi. Decizia este a lor, dar pe noi nu afectează cu nimic”, a spus „generalul” Viorel Stan.

scoala2

Şcoala 2 – 500 milioane datorii la utilităţi

Toate cele 23 de centre bugetare (instituții de învățământ de stat) din Piatra Neamț, totalizând 60 de centrale termice, au avut încheiate contracte de service cu Locato. Au existat însă și cazuri printre unitățile școlare din oraş, când nu s-au folosit contractele de service pentru centralele termice încheiate cu Locato Piatra Neamț. Ideea generală este însă aceea că plata utilităților și a facturilor, care trebuie achitate de fiecare școală în parte cu banii primiți de la Primărie, este întotdeauna făcută cu întârziere. ”Noi avem noroc cu centralele termice care deservesc Școala nr. 2. Service-ul și întreținerea acestora o asigură, gratuit, un părinte a cărui copil învață la noi. Avem în schimb datorii de aproximativ 500 de milioane de lei vechi la plata utilităților. Banii de la primărie ajung greu, dar sperăm să ne redresăm în luna iunie”, au declarat surse din departamentul de contabilitate al Școlii nr. 2 Piatra Neamț. Așteptăm să vedem care vor fi modalitățile prin care se vor face lucrările de reparații la centralele școlilor, în cazul în care acestea se vor strica, și, de asemenea, așteptăm să vedem cum și de către cine vor fi achitate respectivele reparații.

Irina CĂLIN

Marian TEODOROF

Articolul precedentPrefectul s-a lăudat cu donaţia anunţată de preşedintele Tărâţă
Articolul următorROMCONTROL a băgat Primăria Pietrei în lumea bună

1 COMENTARIU

Comments are closed.