aleho
pietricica turism

tribunal salaUn bărbat, de 58 de ani, din Bălţăteşti, a fost ridicat de poliţişti, în seara de 5 mai, imediat după ce fosta sa soţie l-a reclamat că nu a respectat prevederile ordinului de protecţie emis de instanţă.

Judecătoria Târgu-Neamţ stabilise ca bărbatul să nu se apropie mai mult de 20 de metri de fosta nevastă, pe care, de altfel, a agresat-o şi a ameninţat-o cu moartea în mai multe rânduri.

Iar dacă până acum ideea de ordin de protecţie era considerată oarecum „opţională” de către mulţi, de anul trecut şi procedurile s-au accelerat (nu mai trec 3-4 termene de judecată până la emiterea unui astfel de ordin), dar şi nerespectarea dispoziţiei este sancţionată prompt. În privinţa bărbatului din Bălţăteşti, poliţiştii au stabilit că, şi în după-amiaza de 5 mai, şi-a lovit fosta soţie şi i-a „promis” din nou că o va ucide, motive pentru care a fost reţinut, iar astăzi, 6 mai, a fost dus la parchetul din localitate, cu propunerea de arestare preventivă.

Poliţiştii îndeamnă victimele violenţei intrafamiliale să ceară ajutor şi să sune la 112, dacă au fost lovite în aşa fel încât viaţa sau sănătatea să le fie puse în pericol. Ce trebuie să facă o victimă a violenţei intrafamiliale dacă agresiunea a fost fizică:

  • să sune la 112 şi să ceară sprijin dacă viaţa şi sănătatea îi sunt puse în pericol!
  • să-şi îngrijească de urgenţă starea de sănătate deoarece vătămările suferite pot evolua neaşteptat şi se pot agrava rapid
  • să solicite consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator (acesta se eliberează contra cost, contravaloarea acestuia recuperându-se ulterior, după câştigarea procesului)
  • în cazul unei agresiuni sexuale, să nu-şi schimbe hainele şi să nu se spele, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti
  • dacă este chemată poliţia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni şi obiectele sunt răvăşite, sunt pete de sânge, să nu se facă ordine deoarece poliţiştii trebuie să observe locul faptei aşa cum este. (C.M.)