Relaxarea cu încălcarea regulilor anti-Covid, vizibilă la tot pasul, nu poate fi sancționată de polițiști până luni, 18 mai, când intră în vigoare Legea stării de alertă, în schimb poate fi amendată de personalul DSP.

Polițiștii pot sesiza Direcția de Sănătate Publică, instituția care poate aplica sancțiuni conform prevederilor HG nr. 857/2011”, a precizat comisarul șef Neculai Catană, inspectorul șef al Poliției Neamț.

Hotărârea de guvern menționată stabilește la art. 34, punctul m: ”Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte: nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile”.

HG 857/2011 este, de altfel, instrumentul cu care DSP operează pe perioada pandemiei și poate sancționa inclusiv spitalele care nu iau suficiente măsuri pentru ca pacienții care nu au Covid să nu intre în contact cu cei infectați.

Și pentru că sunt pline străzile, piețele și magazinele de oameni care poartă masca la bărbie, doar pe gură sau chiar în mână, este bine să le aducem la cunoștință că ultima estimare a cercetătorilor au arătat că vorbitul tare timp de un minut generează cel puțin 1000 de particule care conțin coronavirus. Aceste picături rămân în aer timp de peste opt minute și este suficient ca o persoană sănătoasă să inhaleze aceste particule pentru ca să se infecteze cu noul coronavirus.

C.M.

Articolul precedentTEXT INTEGRAL Legea stării de alertă a fost publicată în “Monitorul Oficial”!
Articolul următorDeces 44 în Neamț: O femeie de 62 de ani, cu multiple boli cronice și confirmată COVID-19