0:00

NOTA REDACŢIEI: Nu putem decât să apreciem modul în care cei de la Parcul Național Ceahlău își apără onoarea și să remarcăm profesionalismul lor măcar în acest domeniu. Lupta lor cu adversarii care-i vor discreditați este sublimă, atâta timp cât din data de 4 martie nu au răspuns la o întrebare simplă, care se referea la niște lemne aflate în fața sediului.Nu era vorba de proveniență, n-am îndrăznit un asemenea afront. Am întrebat doar cât au costat. Impresionantul drept la replică de mai jos ne lămurește definitiv că orice întrebi despre lemne referitor la Parcul Național Ceahlău reprezintă un subiect tabu. (ZCH NEWS)

*************

Drept la replică de la Parcul Naţional Ceahlău. Comentariul redacţiei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCu toate că articolul “Ziua porților deschise în Parcul Național Ceahlău” din 22 februarie a fost doar ușor tendențios la adresa Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlau (DAPNC), faptul că unele afirmații pot arunca o nemeritata umbră asupra activității noastre, ne îndreptățesc să venim cu unele precizări pentru corecta informare a cititorilor.

Mai întâi am vrea să subliniem faptul că în activitatea noastră curentă, de un real folos ne sunt sesizarile făcute de turiști, localnici și orice om care iubește muntele, natura în general și nu poate trece indiferent pe lânga fapte ce încalcă legile scrise sau nescrise ale muntelui. Dacă aceste sesizari ne sunt adresate nouă, Administrației PNC, în timp util, putem acționa pentru împiedicarea sau sancționarea acestora, eventual cu sprijinul altor instituții ale statului cu atributii în acest sens, cu care colaborăm.

Dacă sesizările sunt facute tardiv și/sau altor instituții, efectul, probabil urmărit de denunțător este spectacolul mediatic sau atacul asupra DAPNC care, parafrazând afirmațiile din articolul cu pricina, se pun rău cu mulți gospodari cu interese . Credem că pe moment ar trebui să ne oprim atenția doar asupra legilor scrise, deorece acestea justifică și ne obligă în luarea unor măsuri privitoare la activitățile ce se desfășoară în parc; și vom începe cu precizarea că activitățile economice permise în parc sunt reglementate prin lege, diferențiat de la o zonă la alta a parcului, conform zonării interne a acestuia. Această zonare este reglementată prin Ordinul 552/26.08.2003 emis de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de astăzi). Fără a intra în amănunte care ar încarca exagerat prezentul “Drept la Replica” mai trebuie precizat faptul că dacă în zona de protecție integrală a parcului nu se permite nici o activitate de extragere a materialului lemnos decât în condiții cu totul și cu totul speciale prevăzute în lege, în zona de conservare durabilă cunoscută sub numele de “zona tampon”, conform Legii nr.49/2011 sunt permise tratamente silvice care presupun extragerea materialului lemnos în conformitate cu prevederile din amenajamentele silvice ale fiecărui ocol silvic în parte. Toate aceste lucrări se fac cu avizul administrației parcului care monitorizează respectarea acestuia.

În ceea ce privește prezența limitatoarelor de înălțime de pe drumul axial (DJ 155F), circulația auto și starea indicatoarelor rutiere, Ordonanta nr.43/1997 privind Regimul juridic al drumurilor nu ne acordă competențe în luarea unor măsuri, obligația noastră, ca a oricărui cetățean de bună credință este să aducem la cunoștința administratorului drumului orice nereguli observate.

Transportatorii care trec pe langă punctul de lucru al DAPNC de la Izvorul Muntelui sunt de două feluri: cei care transportă legal lemne din zona tampon a parcului și cei care doar tranzitează parcul, folosind ca și cale de acces DJ 155F care, între Durău si Izvorul Muntelui, străbate parcul pe anumite sectoare. Daca știe cineva ceva despre vreo a treia categorie de transportatori care încalcă legislația de mediu, ii rugăm sa ne informeze cu garanția că vom lua măsuri. Dacă nu, să tacă!!!

Avem o muncă grea și responsabilități care ne expun la eforturi extreme (un ranger are de supravegheat peste 1 000 ha tot timpul, indiferent de vreme și anotimp). Lucrăm în orice zi indiferent de data sau de însemnătea datei din calendar, conștienți de importanța muncii noastre, iar a-ți face datoria în protecția naturii, când tendința generală pe fondul situației economice este de a câștiga bani, implică anumite riscuri. Nu am închis ochii la nici o ilegalitate si nici nu o vom face, drept care suntem conștienți că atacurile împotriva noastră vor mai veni sub diferite forme și din diferite surse.

Am primit numeroase amenințări, avem o plângere penală pentru un așa zis “abuz în serviciu”, în realitate contracararea de către noi a unor activități neconforme cu legislația. Am caștigat o mulțime de “binevoitori” care se consideră a toate cunoscători și apărători ai naturii, dar noi mergem înainte: ne facem datoria!

Apreciem ironia fină si talentul autoarei articolului, ziaristica fiind o artă, dar un subiect de presa trebuie să fie și bine fundamentat.

De aceea am venit cu aceste precizări care sperăm să fie o completare a subiectului din articol și nu o prezentare exhaustivă a activităților din parc. Întotdeuna se vor găsi și alții (sau aceiași) care să abordeze teme similare. Le multumim anticipat atunci cand vor să ne sprijine cu adevărat. Însă dorim ca acestea să fie temeinic fundamentate dacă întradevăr autorul sesizării vrea cu adevarat binele naturii. Altfel putem să-I recunoaștem pe autor/autori cu ușurință pentru că astfel de glăsuiri am mai auzit prin presa .

Mai precizăm că DAPNC nu are în proprietate masa lemnoasă din parc, aceasta fiind gestionată de ocoalele silvice de stat sau private, exploatările făcându-se cu avizul nostru și în baza unei autorizații de mediu eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului Neamț.

P.S. Ne întrebăm de ce autorul sesizării nu a dorit sa fie mai eficient anunțând prin “radarul pădurii” ilegalitatea pe care el a sesizat-o . A ținut neapărat să facă din aceasta o știre de senzație și numai atât? Sau urmărește cu totul altceva…

Ținem să mai precizăm că zona “La Jgheab” menționată în articol este situată în afara Parcului Național Ceahlău.

Articolul poate fi lecturat aici: https://zch.ro/neamt-ziua-portilor-deschise-parcul-national-ceahlau-galerie-foto/

Articolul precedentNEAMŢ: 15 elevi la Olimpiada de Neogreacă
Articolul următorNEAMŢ: A murit consilierul local de Târgu Neamţ, Mişu Câmpeanu
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.