În această dimineață, 18 noiembrie, îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei s-a stins din viață, la spitalul din Iași unde fusese dusă de urgență la sfârșitul săptămânii trecute. Suferise o hemoragie digestivă, probabil de la tratamentul cu anticoagulante pe care-l lua pentru afecțiunea cardiovasculară, potrivit celor precizate de dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
Medicii de la Clinica de hepatologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași au făcut eforturi s-o stabilizeze, însă starea ei s-a agravat și din păcate a decedat. „Deși echipa medicală din spitalul Sf Spiridon a făcut toate eforturile să o trateze, pacienta a decedat în această noapte”, a anunțat conducerea spitalului.
Draga Olteanu Matei împlinise 87 de ani pe 24 octombrie 2020. Locuia la o pensiune lângă Piatra-Neamț, de mai mulți ani, după ce-și pierduse soțul, dr. Ion Matei, după 44 de ani de căsnicie.
S-a născut în București, în anul 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” în anul 1956, anul de debut în piesa “Ziariștii” de Alexandru Mirodan. „Coana Chirița” este rolul din piesa de teatru cu același nume, după Vasile Alecsandri, care a făcut-o remarcată, ea fiind și autoarea scenariului pentru filmul „Coana Chirița” (1986) și „Chirița în Iași” (1988).
Teatrul și filmul au fost viața ei, jucând în peste 150 de roluri și a avut numeroase apariții la televiziune. Actrița de comedie a ieșit la pensie de la teatrul Național în anul 2007.
A decis să locuiască la Piatra Neamț, unde a continuat cariera artistică și a înființat compania teatrală pentru amatori „Teatrul Vostru”.
Pe 30 mai 2002 a fost distinsă cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, alături de alți actori, pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc.
Pe 23 octombrie 2014, în cadrul unei ceremonii la Castelul Peleș din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.
În anul 2010 a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră în cinematografia română.
C.I.