* Înalta Curte l-a judecat atât ca fost deputat, cât şi ca fost manager al Spitalului Judeţean Neamţ

Fostul deputat PDL Stelian Eftemie Ghiţă a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a judecat pentru conflict de interese. Medicul şi-a recunoscut vinovăţia, ceea ce a atras din start o reducere a pedepsei şi urgentarea procesului.

După o singură şedinţă de judecată, care a avut loc în ziua de 4 decembrie, instanţa a decis: „Condamnă pe inculpatul Ghiţă Eftemie Stelian (infracţiunea comisă în calitate de deputat în Parlamentul României) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit.a) teza a II-a, lit.b (dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat – n.r). Condamnă pe inculpatul Ghiţă Eftemie Stelian (infracţiune comisă în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ) la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit.a teza a II-a, lit b. Contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul Ghiţă Eftemie Stelian să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an închisoare şi interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b. În baza art. 81 Cod penal anterior dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de încercare de 3 ani, calculat conform art. 82 Cod penal şi care se socoteşte de la data rămânerii definitive a hotărârii de suspendare condiţionată a executării pedepsei. În conformitate cu art.71 alin.5 Cod penal anterior pe durata termenului de încercare se suspendă executarea pedepselor accesorii”.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile. Dr. Stelian Ghiţă a fost subiectul unei sesizări făcute de Agenţia Naţională de Integritate către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Conform comunicatului din vara anului 2013: „Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui Ghiţă- Eftimie Stelian, fost deputat în Parlamentul României în mandatul 2008 – 2012. Starea de conflict de interese a intervenit ca urmare a încheierii de către acesta a unui contract civil prin care s-a realizat un folos material pentru Buruiană Mihai-Daniel, afin de gradul I cu acesta”. Mihai-Daniel Buruiană (ginerele medicului) era şeful Biroului de tehnologia informaţiei din cadrul Spitalului Judeţean Neamţ la data la care a încheiat contractul cu socrul său, prin încredinţare directă. Conform documentului, Buruiană era plătit cu 14,8 lei pe oră în calitate de colaborator parlamentar, iar de pe 19 ianuarie 2009 şi până ce dr. Ghiţă a încheiat mandatul de parlamentar a obţinut venituri de 55.526 lei. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentAu venit banii pentru profesori
Articolul următorFOTBAL ÎNGHEȚAT