Începând de astăzi, 1 aprilie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este centru pentru tratarea pacienților infectați cu noul virus. Aceasta înseamnă schimbarea radicală a modului în care nemțenii au acces la servicii medicale.

Dr. Daniela Marcoci explică pentru nemțeni accesul la asistență medicală în scenariul 4, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiInvitată astăzi în emisiunea live „Cafeaua de dimineață” difuzată de mesagerulneamt.ro , dr. Daniela Marcoci, șefa serviciului Program de sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț a explicat cum trebuie să procedeze nemțenii. Este vorba și de acei nemțeni care au și alte probleme de sănătate, iar reorganizarea sistemului public de sănătate schimbă regulile pe care le știam: „Orice pacient suspect și confirmat pozitiv va fi tratat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, inclusiv cei cu forme ușoare de boală. De exemplu, un pacient cu simptome respiratorii, care are și o diskinzie biliară, va fi tratat la Piatra Neamț. Un pacient cu diskinezie biliară și fără simptome respiratorii se va adresa în primul rând medicului de familie, iar dacă acesta constată că pacientul necesită tratament într-o unitate medicală spitalicească, îl va îndruma spre unul din celelalte spitale de la Roman, Târgu Neamț, Bicaz, în funcție de ce poate trata fiecare spital în parte. Aseară a fost transmisă o informare medicilor de familie, despre ce și unde se poate trata, unde să trimită cazurile pe care le au și care necesită spitalizare. Toate informațiile privind monitorizarea, supravegherea pacienților cu COVID au fost transmise medicilor de familie. Pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică sunt toate informațiile necesare. Concluzia este: un pacient care nu are simptome respiratorii se adresează întâi medicului de familie sau la 112, în funcție de gravitatea bolii. Nu se recomandă ca pacientul să vină la spital, spitalul este ultima verigă”.

Dr. Daniela Marcoci explică pentru nemțeni accesul la asistență medicală în scenariul 4, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn esență, medicul epidemiolog dr. Daniela Marcoci a explicat faptul că la Piatra Neamț vor naște doar gravidele care sunt confirmate infectate, cele sănătoase vor naște la maternitățile din județul Neamț. Pacienții din secția Oncologie de la Piatra Neamț rămân aici, secția este într-o clădire separată, la fel și la Roman, spitalul are pavilion separat. Pacienții acuți psihiatrici non-covid merg la Spitalul Municipal de Urgență Roman, cei cronici la Spitalul „Sfântul Nicolae” din Roman, pacienții confirmați rămân la Piatra Neamț. Dializa se face pentru pacienții infectați în tura 4 în toate cele trei centre din Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț.

Dr. Daniela Marcoci explică pentru nemțeni accesul la asistență medicală în scenariul 4, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCabinetele particulare funcționează, însă consultațiile, explorările trebuie făcute cu respectarea regulilor de protecție: „Nu toată lumea este bolnavă de COVID și din păcate și celelalte boli sunt prezente în populație. Recomandarea este ca fiecare persoană care lucrează într-o astfel de clinică să respecte regulile de protecție individuală: echipament corespunzător atunci când intră în contact cu pacientul, pentru că acum, din precauțiunile universale, știm că fiecare persoană trebuie tratată ca un posibil om care se poate contamina. La fel, spălatul pe mâini frecvent, nu purtarea mănușilor de dimineață până seara, ci dezinfecția mâinilor cu apă și săpun după fiecare manevră, cât mai des”, a adăugat medicul epidemiolog.

Cât despre evoluția epidemiei, medicul epidemiolog Daniela Marcoci recomandă insistent protejarea prin izolare de persoanele care au boli cronice, cei mai expuși contaminării cu noul virus și dezvoltării unor forme agresive, fatale: „Sunt rezultate pozitive și vor fi în continuare, pentru că la un moment dat toți vom trebui să ne imunizăm într-un fel. Imunizarea noastră, a tuturor se face prin trecerea la un moment dat prin forme asimptomatice sau simptomatice ușoare, moment în care vom putea răsufla ușurați”.

(C.I.)

Articolul precedentCadastru Neamţ prelungeşte perioada de suspendare a relaţiilor cu publicul
Articolul următorDecizii ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Piatra Neamţ

1 COMENTARIU

  1. Duduitza aceasta ar fi bine sa iasa din colivia DSP si sa vada realitatea…. dupa care sa dea sfaturi…..

Comments are closed.