0:00

Două la Primărie, două la Prefectură…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După 23 de ani, tricolorul va avea din nou, prin Constituţie, stema României. Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament al deputatului PSD, Gheorghe Emacu, care a motivat că mai există steaguri la fel cu cel al țării noatre. Potrivit amendamentului, la articolul 12 alineatul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, “drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. În forma actuală, Constituţia stabileşte că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. După intrarea în vigoare a Constituţiei revizuite, toate instituţiile statului vor trebui să arboreze steagul cu drapelul tricolor şi stema ţării, alături de steagul UE. Inscripţionarea stemei pe steag va genera însă costuri considerabile pentru că vor trebui schimbate toate drapelele din toate instituţiile publice din România.

“Le desenăm cu cretă”

Reprezentanții autorităților locale din Neamț nu văd nimic rău în stema de pe steag însă sunt de acord că schimbarea drapelelor sau imprimarea stemei pe cele care le au în dotare în momentul de față, presupun niște costuri care vor trebui suportate de la bugetele locale.

”Ei, mai durează. Să aprobe întâi, să discute, mai trece ceva timp. Noi, la Borlești avem vreo 20 de steaguri. Problema e că nu sunt bani. Tot te costă ceva să schimbi steagurile. Dacă vor aproba Constituția revizuită, iar noi nu o să găsim bani de steaguri, le desenăm cu cretă”, a spus Vasile Iliuță, primar al comunei Borlești.

”Chiar pentru niște steaguri nu se pune problema. Avem în dotare 10 drapele și le punem la primărie și la școli. Dacă va trebui să le schimbăm, găsim bani. Dacă nu le plătim din banii personali”, a declarat Gheorghe Oniga, primar al comunei Bicaz Chei

”Noi avem aproximativ 100 de steaguri. Dacă va trebui să le schimbăm… așteptăm rectificarea bugetară și alocăm bani din bugetul local pentru alte steaguri”, spune primarul de Răucești, Ilie Apostoae.

Primăria dotată cu cele mai multe steaguri este de departe cea din Piatra Neamț. Cheltuielile pe care bugetul local ar trebui să le suporte sunt mărişoare chiar dacă ar fi vorba doar de imprimarea stemei pe steagurile din dotare. ”Avem 504 steaguri. Dacă va trebui să facem altele va fi ceva cheltuială. Oricum totul se face prin licitație și oferte de preț”, au declarat surse din cadrul Primăriei Piatra Neamț. Potrivit unui proprietar de fabrică, unde se fac steaguri, costul unui drapel standard al României – cu mărimea de 1,35/0,95 m şi care se regăseşte în toate instituțiile statului este de 12 lei. Dacă are inscripţionată o stemă, preţul aceluiaşi steag este de minimum 45-50 de lei. În cazul în care este necesar şi un postament, preţul unui steag “cu băţ” ajunge la cel puţin 110 lei. Inscripţionarea stemei pe steag va generea costuri considerabile pentru că vor trebui schimbate toate drapelele din toate instituţiile publice din România.

Irina CĂLIN

Articolul precedentBilete de tratament pentru iunie
Articolul următorSeminarul Teologic Agapia salvat de specializarea ghid turistic religios