0:00

  •  acuzațiile formulate de procurori față de primarul de Piatra Neamț

Primarul Gheorghe Ștefan a fost dus ieri, la ora 17, în fața magistraților de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ceilalți inculpați în dosarul Microsoft – Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru Niro -, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Înfățișarea a venit firesc, după audierile de luni, de la DNA, finalizate cu ordonanțe de reținere pentru 24 de ore. Primarului de Piața Neamț i-ar fi expirat ordonanța în această dimineață de 29 octombrie, la ora 3.

Procurorii DNA au prezentat, în referatul de susținere a arestării preventive, motivele pentru care au considerat necesară arestarea preventivă a lui Gheorghe Ștefan, în dosarul Microsoft, în care acesta este acuzat de spălare de bani și trafic de influență.

Dosarul Microsoft: Rechizitoriul DNA pentru Gheorghe Ștefan, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vă prezentăm, în cele ce urmează, pasajul din referatul procurorilor care se referă strict la primarul de Piatra Neamț:

«EXPUNEM URMĂTOARELE

  1. Gheorghe Ștefan – pentru săvârșirea infracțiunilor trafic de influență prev. de art. 6 din Legea 78/2000 rap. la art. 291 C pen. și spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea 656/2002, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C pen. şi art. 5 C pen.

constând în aceea că, în anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al mun. Piatra Neamţ, în baza înţelegerii prealabile cu Dorin Cocoş, inc. Gheorghe Ştefan a pretins şi primit de la (…) şi (…) suma de 3.996.360 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul Ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de (…) adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD – firmă aparţinând lui (…), persoană ce face parte din cercul relaţional al inculpatului Gheorghe Ştefan şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul DD LAND OIL CORPORATE LTD la solicitarea lui (…), un alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.

 

Faptele inculpatului Gheorghe Ştefan sunt dovedite cu următoarele mijloace de probă:

  1. Denunţul formulat de (…) la data de (…), din conţinutul căruia rezultă că (…)
  2. Declaraţia martorului (…) din data de 10.10.2014 din cuprinsul căreia rezultă că, în primăvara anului 2009, urmare a discuţiilor purtate cu (…) s-a deplasat la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constat că aici îl aşteptau Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

Martorul susţine că în perioada următoare a avut mai multe întrevederi cu aceştia în cadrul cărora au fost formulate anumite pretenţii băneşti pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină încheierea contractului pentru încheierea de licenţe. Martorul susţine că pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Cocoş Dorin – circa 9.000.000 de euro, Sandu Gabriel – 2.700.000 euro, Gheorghe Ştefan – 3.996.360 euro, (…) a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate sumele menţionate mai sus.

  1. Declarația martorului (…) din care rezultă că Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş şi-au exercitat influenţa asupra miniştrilor Gabriel Sandu, (…), Valerian Vreme şi respectiv Petru Funeriu pentru a sigura asocierii având ca lider firma D-CON.NET, iar după cesionarea contractului către (…), DCON.NET a încasat preţul şi a plătit mita cerută de oficialităţi prin intermediul unor societăţi de tip OFF-SHORE.
  1. Declaraţia martorului (…) din data de 28 iulie 2014 din conţinutul căreia rezultă că, în cursul anului 2008 sau 2009, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, (…) a apelat la (…), despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza. Martorul susţine că (…) a intermediat legătura dintre (…) şi Dorin Cocoş, în perioada respectivă fiind organizate diverse întâlniri între (…) şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. Martorul (…) a declarat că aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş, la unele dintre acestea participând şi Gheorghe Ştefan, „despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.” Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., martorul susţine că Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd., printre beneficiarii acestor sume regăsindu-se Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, (…), Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata au fost indicate lui (…) de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact. Cu privire la plata efectuată către Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) se arată că a fost făcută în considerarea faptului că dânsul a emis o scrisoare de garanţie absolut necesară contractului. Cu privire la sumele remise lui Dorin Cocoş se arată că au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de (…) şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş.
  1. Declaraţia martorului (…) din care rezultă că (…) beneficia de sprijinul ministrului Gabriel Sandu ca urmare a relaţiilor cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Se arată în declaraţie că licitaţia din anul 2009 a fost organizată pentru a se crea o aparenţă de legalitate şi întrucât „(…)nu a reuşit să determine primul-ministru de la acea vreme să aprobe încredinţarea directă a acestui contract către firma D.Con-Net.”
  1. Declaraţia martorului (…) din cuprinsul căreia rezultă că a acceptat ca tranzacţiile cu firma Barringwood Investment Ltd. să se realizeze prin firma DD LAND OIL CORPORATE LTD la solicitarea lui (…), un apropiat al lui Gheorghe Ştefan, fost consilier al acestuia la Primăria Piatra Neamţ.
  1. Procesul verbal de confruntare dintre inculpatul Gheorghe Ştefan şi martorul (…) (cu precizarea că această confruntare a fost efectuată la solicitarea inculpatului (…)

Probatoriul testimonial se coroborează cu înscrisurile şi respectiv cu extrasele de cont, astfel:

 

  • La data de 19.10.2009, firma DCON.NET a încheiat cu Barringwood Investment Ltd un contract ce atestă operațiuni comerciale fictive: instalarea noii versiuni software, upgrades pentru noua versiune software, service pentru versiunea soft existentă, servicii de urgență pentru „București, Muntenia, Transilvania, Moldova”, în valoare de circa 18.153.058 euro.
  • Barringwood Investment Ltd a încheiat cu firma DD LAND OIL CORPORATE LTD un contract de suport tehnic şi consultanţă în valoare de 3.996.360 de euro, iar în baza acestui contract a emis două facturi: invoice (…) din data de 09.11.2009 în valoare de 1.664.100 euro şi invoice (…) în valoare de 2.332.260 euro.
  • Din contul DD LAND OIL CORPORATE LTD au fost efectuate plăţi către S.C. The Studio SRL, S.C. Authentic Travel & Management S.A., S.C. Stedax International SRL, S.C. Elcopet Serv SRL, S.C. Euroconsulting Expert KSRY SRL, Explorer Corporated Limited, SC C&C Business Idea Style SRL, Hypros Accounting Limited, Lightson Industries Limited ş.a., tranzacţiile efectuate neavând la bază documente justificative.

(…) Prin Ordonanța din data de 27.10.2014 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul GHEORGHE ȘTEFAN pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență prev. de art. 6 din Legea 78/2000 rap. la art. 291 C pen. și spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea 656/2002, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C pen. şi art. 5 C pen., urmărirea penală cu privire la faptă fiind dispusă prin Ordonanţa din data de 11.06.2014.

Prin Ordonanţa din data de 27.10.2014 faţă de acesta a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru aceleaşi infracţiuni.

Prin Ordonanţa din data de 28.10.2014, s-a dispus reţinerea inculpatului Gheorghe Ştefan pentru pe o durată de 24 ore, începând de la data de 28.10.2014, ora 2,50, până la data de 29.10.2014, ora 2,50.»

Avocatul Dancu: Ştefan nu este vinovat

 În aşteptarea sentinţei cu privire la reţinerea pentru 29 de zile a lotului Cocoş, Sandu, Niro, Ştefan, avocatul lui Gheorghe Ştefan a abordat o mină foarte optimistă. El a declarat presei că Ştefan nu are nicio legătură cu circuitul banilor prezentat de DNA şi că nu a participat la niciuna dintre întâlnirile la care se face referire în dosar. Avocatul a mai precizat că şi procurorii s-ar fi convins de acest lucru la confruntarea cerută de Gheorghe Ştefan cu unul dintre denunţători/ martori.

Articolul precedentExpunere şi contraste
Articolul următorGheorghe Ștefan a fost arestat preventiv