După două zile, 23 de percheziții, cinci inculpați reținuți pentru 24 de ore și alți opt plasați sub control judiciar, DIICOT anunță astăzi, 15 septembrie, detalii dintr-un dosar de evaziune fiscală care se întinde și dincolo de granițele României, până în Bulgaria, și se axează pe compania Lukoil.

Potrivit comunicatului oficial, pe 13 și 14 septembrie, procurorii DIICOT Bacău au dispus reținerea pentru 24 de ore a ”inculpaţilor Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Călin şi Izvernari Dănuţ Nelu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală”.

În fapt s-a reţinut că, în perioada 2009-2010, inculpaţii Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Călin, Izvernari Dănuţ Nelu, Negru Dumitru Florin, Mazâlu Petru, Mara Bogdan Marius, Novăcescu Gheorghe Tony, Vasile Angelica, Şinca Valentin, Gorea Florentin şi Slevoacă Cristina s-au constituit în patru grupuri infracţionale, organizate în scopul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prin crearea unui circuit fictiv de achiziţie şi livrare de bitum rutier, cu provenienţă VAYA LTD Bulgaria şi LUKOIL NEFTOCHIM BOURGAS AD Bulgaria, în sensul interpunerii scriptice a unor societăţi comerciale care s-au sustras, în această modalitate, de la plata TVA-ului aferent şi a impozitului pe profit. Membrii grupului au fost sprijiniţi în activitatea infracţională de S.C. LUKOIL ROMÂNIA S.R.L., prin reprezentantul legal suspectul T.C., în sensul interpunerii pe circuitul de livrare a mărfii a unei societăţi comerciale din Marea Britanie. Prejudiciul cauzat în dauna bugetului statului este în valoare de 9.139.242 de lei, reprezentând T.V.A. de plată şi impozit pe profit”, se precizează în comunicatul celor de la DIICOT.

Procurorii DIICOT Bacău și ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi a celor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Bacău,Timişoara, Suceava, Iaşi, Ploieşti şi Piteşti au făcut 23 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele în cauză. ”Tribunalului Bacău a dispus măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii  Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Călin şi Izvernari Dănuţ Nelu. Faţă de inculpaţii Negru Dumitru Florin, Mazâlu Petru, Mara Bogdan Marius, Novăcescu Gheorghe Tony, Vasile Angelica, Şinca Valentin, Gorea Florentin şi Slevoacă Cristina, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale. La acţiune au participat şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”. (ZCH News)