Din cei 50 de turişti, care au ales să petreacă paştele la Cabana Dochia, câţiva au avut probleme din cauza vremii de sâmbătă, când a fost ceaţă, cu vizibilitate redusă, dar şi a unui urs care le-a ieşit în cale. În toate cazurile au intervenit salvamontiuştii, care asigură zona montană în regim de pertmanenţă până în ziua de 10 aprilie.

„În condiţii de vizibilitate de sub 50 de metri, echipele de salvare au fost solicitate să intervină de trei ori”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „O familie din Timişoara, cu doi copii, a fost căutată la orele 20, în zona Vârfului Lespezi, găsită în apropierea zonei de abrupt şi condusă, în siguranţă, la cabană. Alte două intervenţii similare s-au derulat în aceeaşi zonă, iar un al patrulea caz, mai deosebit, s-a petrecut în apropierea Staţiunii Durău unde un cuplu de turişti, tocmai din Noua Zeelandă, a avut neplăcuta surpriză la întoarcerea de la Cascada Duruitoarea să se întalnească cu un urs. Contrar obiceiului, animalul de dimensiuni considerabile, proaspăt ieşit din bârlog, nu a fugit, ci din contră s-a apropiat periculos de mult de turişti”.

Cei doi turişti, care erau însoţiţi de nişte prieteni din Bucureşti, au procedat ca la carte. S-au îndepărtat de zonă făcând zgomot, ca să ţină animalul la distanţă. Numai că, îndepârtăndu-se, au pierdut traseul marcat şi au sunat la Dispeceretaul Salvamont. Au fost reperaţi cu ajutorul echipajului canin şi conduşi în staţiune.

Cei care intenţionează să urce la Dochia în zilele de luni şi marţi este bine să ştie că la altitudine de peste 1400 de metri stratul de zăpadă are consistenţă grea , apoasă, iar pe feţele nordice există încă riscul producerii avalanşelor.

Sub nicio formă nu renunţaţi la echipamentul de iarnă, diferenţele de temperatură dintre zona urbană şi zona montană înaltă fiind de peste 15-20 grade, umiditatea foarte mare amplificând riscul producerii stărilor de hipotermie”, a precizat Raul Papalicef.

C.M.