ceahlau 2015 20Doi tineri, cu vârste de 24, respectiv 26 de ani, din Iaşi, au cerut ajutor de la salvamontişti, în seara de 10 iunie, după ce s-au pomenit deasupra unei prăpăstii, undeva între pereţii Ocolaşului Mic şi Jgheabul Ursăriei din masivul Ceahlău.

Când şi-au dat seama că sunt în pericol, turiştii au sunat la telefonul de urgenţă. Apelul a fost dirijat către Dispeceratul Naţional Salvamont, care a alertat Serviciul Salvamont Neamţ.

„După două ore de căutări, echipa de intervenţie i-a găsit blocaţi pe o brană deasupra unei prăpăstii de câteva sute de metri”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

„După ce au fost extraşi şi conduşi la Cabana Dochia, aceştia au povestit că iniţial au urcat pe traseul Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Ocolaşul Mic şi în punctul numit «La Viperie» nu au mai recunoscut traseul din cauza degradării rezultate în urma ultimei furtuni, şi a copacilor căzuţi. Au făcut dreapta confundând poteca cu una din potecile de capră neagră, foarte numeroase în acea zonă.  După un timp, când poteca s-a pierdut şi atât deasupra, cât şi dedesubt erau pereţi impresionanţi de stâncă, au realizat ca sunt într-o situaţie disperată. Au încercat să sune de mai multe ori după ajutor, dar din cauza zonei stâncoase nu au găsit decât târziu o urmă slabă de semnal”.

Imediat ce au reuşit să ia legătura cu salvatorii montani, tinerii au ascultat cu atenţie indicaţiile acestora şi au rămas pe brana dintre stânci, fără să încerce să se deplaseze singuri. Acolo au fost găsiţi de echipă, coborâţi în siguranţă şi conduşi la cabană. Pentru că există multe zone afectate de ploile abundente şi de copacii doborâţi de vânt, în perioada următoare salvamontiştii vor începe lucrările de degajare a traseelor. (C.M.)