Puţinii ofiţeri din cadrul IPJ Neamţ, care au titlul de doctor, şi care au rămas şi mai puţini după pensionarea comisarilor şefi Cezar Asandei şi Constantin Ursu, au dat în judecată “sistemul”. Miza proceselor este acordarea drepturilor financiare aferente titlului de doctor.

Tonul a fost dat de comisarul şef Benoni Beşu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, care a dat în judecată instituţia la care lucrează, în luna august a anului trecut. În noiembrie, instanţa i-a dat dreptate parţial, în sensul că a dispus să-i fie acordate drepturile doar pentru perioada august 2014-iulie 2016, constatând că pentru perioada iulie 2013-august 2014, drepturile băneşti sunt prescrise.  Chiar şi aşa IPJ NEamţ a făcut recurs, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bacău, însă nu a primit încă termen.

La rândul lui, Neculai Catană, adjunctul şefului IPJ Neamţ, s-a adresat şi el instanţei anul trecut şi a obţinut o hotărâre favorabilă parţial, la sfârşitul lunii februarie anul acesta. Judecătorul a obligat  Poliţia Neamţ să-i acorde drepturile care i se cuvin, însă nu şi pentru perioada în care a fost în misiune internaţională. Decizia nu este definitivă şi dacă juriştii IPJ Neamţ o vor ataca şi acest proces ajunge la Curtea de Apel Bacău.

Cristina Udrea, ofiţerul aflat actualmente într-o misiune internaţională, a câştigat şi ea la Tribunalul Neamţ, dar IPJ a atacat decizia şi la Bacău procesul n-a primit încă termen.

 

Comisarul Vitalie Josanu, absolvent al facultăţii de istorie,care şi-a făcut lucrarea de doctorat pe tema Cetăţii Albe şi a publicat-o într-un amplu volum, a câştigat şi el parţial. Instanţa a constatat că drepturile pentru perioada decembrie 2013-noiembrie 2014 au fost prescrise şi a dispus doar acordarea celor aferente perioadei noiembrie 2014-iulie 2016. Hotărârea a fost pronunţată pe 13 februarie 2018, iar IPJ Neamţ n-a atacat-o încă.

Ultimul care s-a adresat instanţei este comisarul şef Paul Tablan, şeful IPJ Neamţ. El a chemat în judecată Inspectoratul General al Poliţiei Române, a deschis acţiune pe 10 ianuarie 2018 şi a primit termen în ziua de 26 martie. Şi el are şanse mari să câştige doar parţial, pentru că o parte din drepturile băneşti s-a prescris.

C.M.