0:00

Doctor din Neamț – candidat la locale în Finlanda, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDr. Mihaela Camelia Jalaskoski (Smicală), din Piatra Neamț, care acum locuiește în Finlanda și căreia statul i-a preluat doi dintre cei trei copii ai ei (detalii, aici), candidează la alegerile locale din Tampere.

Despre cazul doctoriței s-a scris mult în țară, aceasta postând aproape zilnic pe pagina sa de Facebook cum este supusă unor măsuri discriminatorii din partea autorităților finlandeze și cum copiii ei sunt îndepărtați sistematic de ea, prin cei care îi au acum în grijă. În februarie, anul acesta, o delegație a deputaților Comisiei pentru românii de pretutindeni a precizat că se va deplasa în Finlanda pentru a discuta cu autoritățile de acolo despre cazul doctoriței, iar la începutul lunii martie, Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu și va face demersuri legale în cazul copiilor români preluați de lângă mama lor. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuți în România de bunicii materni, din Piatra Neamț.

Până când cazul ei va fi soluționat, doctorița a luat decizia de a candida, ca independent, la alegerile locale din Tampere (centrul administrativ al regiunii Pirkanmaa), ce vor avea loc pe 9 aprilie. Pe platforma electorală, dr. Camelia Smicală a anunțat că participă la alegeri, printre altele, pentru că se simte nedreptățită de justiție și vrea să ajute oamenii să evite această experiență și, totodată, militează pentru condiții mai bune pentru tratarea pacienților din Tampere (detalii, aici) În prezentarea proprie, Camelia Smicală spune că provine dintr-o familie de medici, că s-a mutat în Finlanda, în 2005, pentru că s-a ”îndrăgostit de această țară” și că îi place să petreacă cât mai mult timp alături de copiii ei.

Dr. Smicală a lucrat ca specialist la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în perioada 1999-2005. (T. MARIAN)

Articolul precedent„Aripi Frânte”, campanie de prevenire a violenţei în familie
Articolul următorBătaie de 3.200 de euro în Vălenii de Piatra
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.