Medicii originari din Neamț care se înscriu la examenul de rezidențiat din 18 noiembrie 2018 nu au multe opțiuni la spitalele din județ. Sunt doar 6 posturi disponibile, dintre care cele mai multe la Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț. Aici, sunt doriți medici tineri care au ales oncologie, pediatrie, laborator de analize și epidemiologie. Celelalte două posturi existente sunt la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru un cardiolog și la Spitalul Județean de Urgență Neamț, pentru un epidemiolog.

Înscrierea pentru rezidențiatul de anul acesta a început în 15 octombrie și se va încheia pe 26 octombrie, prin depunerea dosarelor la Direcția de Sănătate Publică Neamț. Sesiunea din noiembrie oferă candidaților 274 de posturi pe toată țara (față de 258 ocupate anul trecut) și 4.987 de locuri în total (față de 3.524 ocupate anul trecut). Nu doar dentiștii și farmaciștii au mai multe locuri, anul acesta (405 și respectiv 225), ci mai ales pe medicină sunt mai multe locuri disponibile – 4.357 (față de 3.524 locuri ocupate anul trecut, când s-au înscris 6.818 candidați).

Ce specialități se bucură, anul acesta, de cele mai multe locuri? Medicina de familie, domeniul devenit neatractiv pentru cei care în ultimii ani aleg specialități care-i pot trimite să profeseze pe salarii decente în alte țări, are maximul de locuri, 223 (din care 20 la Iași). Urmează medicina internă cu 211 locuri (25 la Iași) și la mică distanță chirurgia generală cu 196 de locuri (35 la Iași), medicina de urgență cu 194 de locuri (20 la Iași) și pediatria cu 190 de locuri (26 la Iași).

Printre puținele specialități care au alocate un număr de locuri format din trei cifre, la concurență apropiată sunt: ATI, cardiologie și psihiatrie. În ATI sunt 188 de locuri (36 la Iași, cea mai mare alocare, înaintea Clujului și Bucureștiului), în cardiologie sunt 169 de locuri (21 la Iași), iar între ele se află psihiatria cu 175 de locuri (24 la Iași, a doua alocare, după București). Cele mai puține locuri sunt în medicină sportivă, pneumologie pediatrică (câte 8), neurologie pediatrică (16), oncologie și hematologie pediatrică (23). (C.I.)

Articolul precedentCazul Marius Gheorghiu: S-a aflat cauza morții seminaristului
Articolul următor4 ani şi jumătate de închisoare pentru un braconier înarmat ilegal
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.