DNA primele reţineri la Poliția Piatra Neamț: 7 poliţişti rutieri și 7 sub control judiciar, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Actualizare: Date noi în această dimineață: au fost reținuți șapte oameni din serviciul de poliție rutieră Piatra Neamț, inclusiv fostul șef al serviciului, iar alți șapte polițiști au fost puși sub control judiciar. Iată comunicatul DNA:

10 noiembrie 2016
Nr. 1350/VIII/3

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2016, a inculpaților:

ANDRONIC VIOREL, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale),

CIOLPAN IULIAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (49 acte materiale),
– 4 infracțiuni de fals intelectual,

GREACA MARIUS-LAURENȚIU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (50 acte materiale),
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale),
– 3 infracțiuni de fals intelectual,

NEAMȚU CONSTANTIN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale)

MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),

COVASAN DRAGOMIR-LOREDAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (23 acte materiale),
– 2 infracțiuni de fals intelectual,

BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (18 acte materiale),
– 3 infracțiuni de fals intelectual

Inculpații Andronic Viorel, Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Neamțu Constantin, Miziligeanu Bogdan –Eugen, Covasan Dragomir-Loredan și Greaca Marius-Laurențiu urmează să fie prezentați la data de 10 noiembrie 2016, Curții de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 9 noiembrie 2016, față de inculpații:

GĂLUȘCĂ IOAN ALEXANDRU, INIMOSU – BOTCĂ IOAN, MUNTEANU MARIUS – IOAN, POPESCU IONUȚ, CHIFU VASILE LUCIAN și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, toți agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, iar BUGA NICOLAE-CRISTIAN pentru luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, nominalizați anterior, au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză.
Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfășura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale).
În acest context, lucrătorii de poliție, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 lei de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.
Inculpații Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurențiu, Covasan Dragomir – Loredan și Berbec Ionuț-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii.
La datele de 25.04.2016 și 29.04.2016, inculpații Greaca Marius-Laurențiu și Neamțu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificați inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuțiile acestuia de coordonare a activității Biroului rutier și controlul asupra agenților din cadrul biroului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu – Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu, trebuie să respecte următoarele obligații:

– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemați,
– să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău și organul de poliție desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori sunt chemați,
– să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar,
– să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârșit fapta,
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu – Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Tuturor celor 14 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Din lotul de 14 poliţişti intraţi în vizorul procurorilor DNA Bacău și duşi la audiere după ce deja au fost adunaţi la sediul Poliţiei Piatra-Neamţ unde lucrează, au fost deja reţinuţi 5, în jurul orei 21. Este vorba despre un agent de ordine publică (din 4 audiaţi) şi de 4 agenţi de poliţie rutieră (din 10 anchetaţi). Toţi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie, cel mai probabil vizavi de depăşirile de viteză înregistrate în trafic. Doar aşa se explică percheziţia asupra maşinii radar din dotarea Biroului de Poliţie Rutieră Piatra-Neamţ. Iar faptele pot fi dovedite inclusiv prin vizionarea imaginilor stocate pe hard disk şi confruntarea contravenţiilor filmate cu numărul de procese verbale de sancţionare. Şi tot prin vizionarea imaginilor pot fi identificaţi, uşor, şoferii care „au dat”, ca să scape de amendă”.

Dacă toţi cei 14 poliţişti vor fi reţinuţi este clar că Poliţia Neamţ va avea o problemă majoră de imagine. Chiar dacă există posibilitatea ca nu toţi să fi luat şpagă şi să aibă doar calitatea de martori (să fi văzut doar când au luat colegii lor) li se poate imputa faptul că n-au făcut denunţ, deşi au asistat la comiterea unei infracţiuni.

Deficitul de imagine este deja produs”, ne-a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful IPJ Neamţ. „Orice eveniment negativ care se întâmplă oriunde în ţară este prelucrat la instructaje şi mai şi semnează toată lumea de luare la cunoştinţă. Mai mult decât să le spun să nu facă aşa cum au făcut alţii şi să-i prelucrez la fiecare instructaj ce să le fac? Acum vom ajunge noi subiect pentru celelalte inspectorate din ţară. Că doar aşa se întâmplă: când e de bine, e erou poliţistul şi meritul e individual, când e de rău, ia palme toată instituţia. Evident, însăşi existenţa acestei anchete este un lucru neplăcut, atât pentru ei, cât şi pentru mine”.
La Biroul rutier Piatra-Neamţ, al cărui şef este Dan Ursărescu, lucrează 3 ofiţeri şi 17 agenţi. Jumătate din efectiv (un ofiţer şi 9 agenţi) este implicat, într-un fel sau altul, în această anchetă.

C.M.

Articolul precedentDNA, anchetă la Poliția Rutieră Piatra Neamț
Articolul următorSuspecţi de contrabandă cu ţigări „vizitaţi” de DIICOT şi Poliţie!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.