UPDATE 4: În ciuda optimismului afişat la intrarea în sediul DNA, fostul deputat nemţean Iulian Iancu este implicat în cazul Toni Greblă. Conform comunicatului DNA, “IANCU IULIAN, deputat cu funcţie de conducere în partid (membru al Consiliului Naţional al partidului respectiv, organ de conducere, conform Statutului), este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase”. Comunicatul DNA poate fi lecturat aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5816
UPDATE 3: Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat joi, 22 ianuarie, la intrarea în sediul central al DNA, că nu are nicio legătură cu dosarul lui Toni Greblă, precizând că, din ce ştie, a fost chemat de procurori să dea lămuriri privind transportul unor membri de partid din Bacău, la campanie electorală din 2012. Iancu s-a prezentat joi la DNA după ce a fost chemat de anchetatori pentru a oferi lămuriri în dosarul lui Toni Greblă, potrivit unor surse judiciare. La intrarea în sediul instituţiei, deputatul a precizat că a văzut la televizor că este asociat cu acest dosar, însă el nu are nicio legătură cu cazul Greblă. “Eu am fost chemat în legătură cu transportul membrilor de partid în anul 2012, la lansarea candidaţilor. Se pare că acolo sunt anumit rezerve, semne de întrebare, şi dacă eu …. e vorba aici doar de deplasările din Bacău. Eu tot timpul am fost deschis, n-am avut nimic de ascuns niciodată, sunt chiar bucuros că m-au chemat. Este tipul de asociere care se face acum pe televiziuni şi nu are nicio legătură, de asta am şi venit cu o oră mai devreme. Nu ştiu nimic despre cazul respectiv, nu am nicio legătură şi nu ştiu de ce e chemat domnul Toni Greblă. Vă spun de ce am venit eu. Sunt invitat pentru transportul de persoane, respectiv membri de partid, la lansarea candidaţilor pe stradionul 23 August (Arena Naţională din Capitală). Acolo sunt semne de întrebare, iar tot ce ştiu spun cu mare plăcere. Nu m-am ocupat niciodată de transportul de persoane sau de logistică în partid, dar dacă pot să spun ceva, spun cu mare plăcere”, a declarat Iancu.
UPDATE 2: Vicepreședintele social-democrat al Senatului, senatorul nemţean Ioan Chelaru, a declarat că Biroul permanent va fi convocat în situația în care este solicitată arestarea sau trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la CCR, față de care se efectuează acte de urmărire penală. Potrivit lui Chelaru, o astfel de măsură trebuie să primească aprobarea din partea Senatului, instituție care l-a desemnat pe fostul senator PSD Toni Greblă pentru funcția amintită. “Cât timp nu se pune problema trimiterii în judecată sau a arestării și Biroul Permanent al Senatului, care este singurul împuternicit să ia o măsură sau să dea o aprobare, nu este sesizat, așteptăm să vedem ce se spune. Eu sper în continuare ca domnul Toni Greblă să își dovedească nevinovăția. Dacă există (probe împotriva lui Toni Greblă — n.r.) și se dorește o asemenea măsură — sau arestarea sau trimiterea în judecată, atunci este nevoie de aprobarea Biroului Permanent al Senatului, adică este nevoie de aprobarea instituției care l-a desemnat judecător la Curte, care se face prin intermediul procurorului general și al ministrului Justiției. Ăsta este pasul procedural, așa este legea”, a declarat Ioan Chelaru, joi, pentru AGERPRES. Ioan Chelaru a punctat faptul că situația judecătorului Toni Greblă afectează imaginea instituției pe care acesta o reprezintă.
UPDATE 1: Fostul deputat nemţean Iulian Iancu va fi chemat la audieri în ancheta DNA în care judecătorul CCR Toni Greblă e acuzat de trafic de influenţă, informează Mediafax. Deputatul PSD Lucian Şova a venit, joi, 22 ianuarie la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă, la audieri urmând să fie chemaţi, potrivit unor surse judiciare, şi deputatul PSD Iulian Iancu, Victor Dolghi, Horia Hăhăianu şi Sevket Corekci. Lucian Şova nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acesta fiind însoţit de un avocat. La DNA sunt audiaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul judecătorului Curţii Constituţionale Toni Greblă, şi generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, ambii fiind aduşi cu mandat.
Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat, potrivit DNA. Greblă ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW şi două rochii de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia. Judecătorul CCR a declarat, la ieşirea de la DNA, că faptele de care procurorii îl acuză nu au nicio legătură cu activitatea sa la CCR, precizând că mai împrumuta o maşină de la Ion Bîrcină, dar “era în familie”. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă transmis joi, 22 ianuarie, agenţiei MEDIAFAX, că procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Toni Greblă, senator până în 18 decembrie 2013, în prezent judecător la Curtea Constituţională, că este urmărit penal, fiindu-i prezentate acuzaţiile. Toni Greblă mai este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca “Generalul”.
Şi generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu a fost adus cu mandat de către anchetatori, joi, 22 ianuarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie, urmând să dea declaraţii în acelaşi dosar în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este suspectat de trafic de influenţă. Constantin Bartolomeu Săvoiu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 10.15, fiind însoţit de anchetatori. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că pe numele lui Bartolomeu Săvoiu a fost emis un mandat de aducere, pentru a da declaraţii în dosarul în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este suspectat de trafic de influenţă, iar finul acestuia, omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, de cumpărare de influenţă. Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, generalul în rezervă este suspectat de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. De aceleaşi fapte ar fi suspectaţi şi Toni Greblă şi Ion Bîrcină.
Cine urmeaza!!!???