Știre actualizată. DNA confirmă  încă opt reţineri în dosarul Mită la Ambulanţa Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualizare: Tribunalul Bacău a hotărât arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor 8 persoane acuzate că ar fi dat mită pentru a fi angajați la Serviciul Ambulanță. Cei 8 au timp 48 de ore să conteste decizia, iar o hotărâre definitivă se va da săptămâna viitoare la Curtea de Apel Bacău.

Comunicat DNA

Opt angajați la Ambulanța Neamț, reținuți de DNA. Ei sunt acuzați că au dat șpagă câte 6.000 de euro ca să fie angajați.

În cauza mediatizată prin comunicatul 448/VIII/3 din 20 mai 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 mai 2022, a inculpaților:

DOGARIU CRISTINA, LUPU AUREL, BUTNARIU ILIE, EPANU MAGDALENA, MIHĂILĂ PETRU, CIOBANU IULIANA, IFTIME IOAN RĂZVAN ȘI BALAN ALIN-BOGDAN, toți angajați pe o perioadă determinată în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț – Substația Târgu Neamț, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2 – 10 mai 2022, cele opt persoane ar fi acceptat și ulterior ar fi remis managerului general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul inculpatei Preda Elena, suma de 6.000 euro/persoană (în total 48.000 euro) pentru a fi declarați admiși la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar, în instituția mai sus menționată.
Din banii menționați mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpata Preda Elena ar fi remis 40.000 de euro inculpatului Morenciu Dan Dorin și 8.000 de euro inculpatei Rozoschi Maria Luminița (la vremea respectivă fiind însărcinată cu organizarea examenului amintit mai sus).

Celor opt inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 27 mai 2022, toți inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Precizăm că, în cauza respectivă cercetările se desfășoară cu inculpații Morenciu Dan Dorin, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița în stare de arest preventiv.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Știre inițială

Chiar de  Ziua Internațională a Medicinei de Urgență, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) prin vocea Liviei Săplăcan, purtătorul de cuvânt al instituţiei, confirmă că, în continurea urmăririi penale, s-a dispus reţinerea a încă opt persoane în dosarul Mită la ambulanţă. Cele opt persoane sunt reţinute în Arestul IPJ Bacău şi, conform unor surse, este vorba despre cei opt asistenţi şi şoferi de ambulanţă care au dat câte 6.000 de euro mită pentru promovarea examenului. Este vorba despre fixarea pe post, toţi fiind angajaţi în perioada pandemiei pentru o perioadă determinată.

Reamintim că în acest dosar a fost deja reţinut De Ziua Internațională a Medicinei de Urgență. directorul interimar, în maşina căruia a fost găsit un plic cu 40.000 de euro (amănunte aici). Au mai fost reţinute asistenţa şefă de la Piatra Neamţ, Luminiţa Maria Rozoschi  şi asistenta şefă de la Târgu Neamţ, Elena Preda, cea care a transportat banii amănunte aici).

Vom reveni cu comunicatul oficial al celor de la DNA.

A.C.

Articolul precedentPipirig: Scandal cu lovituri de cuţit în cârciumă
Articolul următorVideo. Cybernet Autocenter invită nemțenii la un Test Drive cu cele mai noi modele Skoda, Audi sau Volkswagen
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.