Prezența obligatorie, prin prisma funcției, la diverse activități publice, pune în dificultate doi oameni care reprezintă administrația județului.

Controlul judiciar, după cum se știe, îl împiedică pe Ionel Arsene, în calitatea lui de președinte al Consiliului Județean Neamț judecat pentru două fapte de trafic de influență, să se intersecteze în vreun fel cu subprefectul Iulian Jugan, martor în dosar. Cum de comunicare directă sau în alt mod nu se poate pune problema, există riscul ca neprevăzutul să-și facă jocul la un moment dat, încurcând regulile impuse de instanță lui Ionel Arsene pentru păstrarea libertății.

Un astfel de risc a planat marți, 27 martie, la ceremonia de semnare a protocoalelor de parteneriat între școli din Neamț și din Basarabia. Venit din partea Prefecturii pentru a participa la festivitatea de la Muzeul de Istorie, subprefectul Iulian Jugan a făcut rapid onorurile și apoi a plecat, la fel de rapid. La câteva minute după, și-a făcut apariția președintele Ionel Arsene, însoțit de umbra sa, Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș, și astfel s-a lămurit plecarea subită a subprefectului. Președintele CJ nu doar că a rămas la ceremonie, ci a și ținut un discurs, instituția fiind parteneră în proiectul Inspectoratului Școlar Neamț ”100+100 școli întru Marea Unire a Românilor”.

Prin urmare, diviziunea instituțională a reprezentării a fost asigurată. Și nici controlul judiciar nu a fost afectat. Subprefectul și-a făcut datoria fără să-l pună în pericol pe președintele CJ, respectând atât agenda publică a acestuia, cât și libertatea de care se bucură. Oricum, este de admirat cât de bine au reușit să-și sincronizeze sosirile, șederile și, mai ales, plecările. (C.I.)