reclama autocenter

Dispariția părintelui Hrisostom Filipescu și, mai ales reacțiile oficiale, din partea Bisericii în principal, adâncesc îngrijorarea enoriașilor care îl frecventează și îl apreciază pe starețul Schitului Țibucani.

Un nou mesaj a ajuns la redacția noastră, din partea unei doamnei, carevorbește despre Cazul Părintelui Hrisostom Filipescu.

«Disparitia sa, atat din mediul online cat si de la Schitul Tibucani Neamt unde slujea, a starnit mii de comentarii si reactii in ultimele 5 zile.

Mai jos va trimit cateva linkuri cronologice si cateva note personale de la care puteti porni in cercetarea acestui caz:

1. Ultima predica a Parintelui din 21 oct 2018:

(de ascultat, mai ales, de la minutul 15:40 pana la minutul 19:29 ).

Nota:
a) Cum se face că la data de 21 octombrie, la câteva zile înainte de ”grava cadere psihică” preotul Hrisostom Filipescu afirma într-o predica faptul că un parinte de la Mitropolia Iasi a lansat zvonul caă ar fi înnebunit, ca este îndracit si ca este într-o cadere psihică și ca punea aceste cuvinte pe seama indiviei acelui preot?

b) Poate ar fi bine sa downloadati inregistrarea pentru ca nu se stie cum poate disparea de pe internet, iar ceea ce afirma Parintele in minutele la care faceam referire, aduce multe lamuriri in privinta unor acuzatii ce i se aduc si asupra firului evenimentelor).

2. Incepand cu data de 21 oct 2018, pe pagina de FB a Pr Hrisostom incep sa fie postate tot felul de lucruri care nu au nici o legatura cu modul in care Parintele obisnuia sa posteze (a se vedea sutele de comentarii care s-au starnit in urma acestor postari):

https://www.facebook.com/Hrisostom/
https://www.facebook.com/hrisostom.filipescu

3. Pe data de 1 nov. 2018 pe pagina FB a Pr Visarion Alexa apare urmatorul mesaj:

”Pr Hrisostom Filipescu a facut o cadere psihica grea. Este o recidiva. A plecat in Franta, nu se stie pe unde. In perioada aceasta a postat pe pagina personala de fb, lucruri care sunt rezultatul acestei caderi. Sa ne rugam pentru el.

V-as ruga sa va linistiti cu comentariile, curiozitatile inutile si rautatile gratuite. Ce spun nu este o dezavuare a parintelui , dealtfel prieten bun. Decat judecata, mai bine rugaciune. Sa speram ca e bine si ca se va intoarce in mijlocul nostru cu povetele blande si luminoase.
Mesajul acesta l-am postat pentru ca deja jurnalisti cunoscuti au postat cuvinte dezaprobatoare despre parintele.
O atitudine crestina din partea noastra, pentru un frate drag, n -ar strica.”

Nota: Singurele persoane abilitate din cadrul BOR sa faca declaratii sau informari publice sunt doar Purtatorii de cuvant. Prin Regulamentul intern sau fisele de post, preotilor li se interzice sa faca declaratii in media fara instiintarea imediata a superiorilor ierarhici si fara a avea ”binecuvantarea” de a raspunde sau a face declaratii. De unde graba acestui preot de a fi primul care anunta astfel de lucruri?

4. In data de 2 Nov.2018, apare pe pagina de FB al Parintelui Constantin Sturzu (Iasi) o alta postare cu privire la starea de sanatate a Pr.Hrisostom:

”Având în vedere că primesc multe interpelări cu privire la situația Părintelui Hrisostom Filipescu, că s-au ridicat extrem de multe nedumeriri și s-au stârnit sminteli pornind de la unele postări de pe contul său de Facebook și de pe cel al Schitului „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani – unde a fost egumen în ultimii ani -, sunt în măsură să vă comunic faptul că Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferință de ordin psihic și că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat).

În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia și-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit. De altfel, acum o săptămână a primit chiar rangul de protosinghel (și) pentru activitatea de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, unde activa ca psiholog clinician.
Unele antecedente din familie, poate și prea multa expunere mediatică, cu siguranță și din pizma și din lucrarea diavolului – toate acestea sau unele dintre ele au contribuit la aducerea Părintelui Hrisostom în această suferință psihică. Spun asta pentru cei ce se tot întreabă cum de este posibilă o astfel de situație pentru un monah. Ideea este să nu-l judecați ci, pe cât de mult puteți, să-l pomeniți la rugăciune, iar dacă-l întâlniți pe undeva, să-l sprijiniți și să-l sfătuiți să accepte ajutor de specialitate și asistență duhovnicească.
Noi ne dorim din tot sufletul ca Părintele Hrisostom Filipescu să revină și să-și revină, având încredere în purtarea de grijă a Domnului. Ca și până acum, în continuare îi va fi oferit tot sprijinul și toată dragostea, nădăjduind că Dumnezeu va tămădui sufletul său.
P.S.: Nu putem spune cu siguranță dacă este sau nu spart contul de Facebook al Părintelui Hrisostom Filipescu, dar avem alte mesaje ale sfinției sale, de pe alte canale, și alte mărturii ale unor persoane cu care a vorbit în ultimele zile care întăresc fără tăgadă faptul că trece printr-o acută suferință de ordin psihic.”

Nota:
a) Regulamentul intern din cadrul BOR interzice preotilor sa plece din tara, fara a anunta unde se afla si pe ce durata. In acest caz, cu siguranta cei de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei stiu unde se afla Pr Hrisostom.
Daca intr-adevar este plecat din tara, se poate verifica la orice punct de frontiera sau pe listele de imbarcare de la aeroporturi.

b) Cine e medicul care in 2011 a pus diagnosticul de cadere psihica grava? Care e in realitate diagnosticul?

c) Cum se poate ca preotul Hrisostom sa fi cazut în depresie în momentul în care a fost înălțat în rangul clerical? (fusese cu putin timp inainte numit Protosinghel)

d) Cum se face ca un preot bolnav psihic mai poate fi preot, în condițiile în care Sfintele Canoane interzic acest lucru? (a se vedea documentul atasat luat de pe pagina Episcopiei Aradului).)

5. Pe site-ul doxologia.ro, toate articolele apartinand parintului au fost scoase.

6. Ieri, purtatorul de cuvant al MMB intervine cu niste comentarii pe pagina unei doamne:

Alina Fanuria Radulescu Dacă a fost demis nu a putut sa facă fata acestei vesti a zis totul sau nimic,de aceia au interes sa l scoată nebun și sa nu îl caute

Constantin Sturzu De ce faceți afirmații fără acoperire? Nici o secundă nu s-a pus problema demiterii… Dânsul a părăsit schitul la doar câteva zile după ce fusese cinstit cu rangul de protosinghel. Asta e „avansare”, nu demitere.

Alina Fanuria Radulescu Constantin Sturzu va Multumim ptr punctul Dvs de vedere, articolul de presa de mai sus făcea aceasta referire.

Constantin Sturzu Toată lumea își dă cu părerea. Asta nu înseamnă că toți au și argumente sau informații reale.

Alina Fanuria Radulescu Constantin Sturzu, dar iertare, dacă îmi permiteți o ultima întrebare, de ce nu îl da nimeni dispărut ca sa intervină poliția sa îl caute, poate chiar are nevoie de ajutor.

Constantin Sturzu L-am dat dispărut, este căutat de autoritățile din Germania.

Alina Fanuria Radulescu Constantin Sturzu bun e o veste certa și buna, sărut mâna pr.

Trandafirul Negru Inainte de a-l da disparut s-au facut afirmatii precum ca, nu stiti nimic despre el dar stiti in schimb ca e nebun…curios..

Constantin Sturzu Ba chiar am spus tot ce știam sigur – nu speculații. Am spus că știm că e plecat din țară și că, cu certitudine, trece printr-o grea suferință sufletească – și avem argumente și informații clare, nediscutabile, în acest sens. Dar nu le facem publice pentru că nu ne interesează să facem sminteală.
Citiți postarea de pe contul meu de săptămâna trecută, de vineri.»

Până la noi informații în acest caz, situația rămâne la fel ca ieri, 7 noiembrie, despre care puteți citi aici.

Articolul precedentCadou de ziua lui Dragoș Chitic: rămâne fără director economic la primărie?
Articolul următorCN „Calistrat Hogaş”, invitat la programul „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.