tg spital aparatura noiembrie 2019 5 alexandru patrascuPropunerea Direcției de Sănătate Publică  Neamț, transmisă Ministerului Sănătății, prin care Spitalul Orășenesc Târgu Neamț să devină unul COVID a generat deja reacții de tot felul. Directorul interimar al spitalului, dr. Alexandru Pătrașcu, a declarat de ce consideră o eventuală decizie de acest fel ca fiind greșită: În primul rând, cel mai important lucru este că nu avem aici secție ATI, ci doar compartiment de terapie intensivă post-operatorie. În aceste condiții, cine va avea grijă de pacienții care trebuie intubați și supravegheați în permanență? Cel de-al doilea aspect este că în momentul de față în unitatea noastră avem doar doi medici anesteziști, din care unul cu normă întreagă și celălalt cu jumătate de normă. Sunt pus în situația în care, dacă spitalul nostru devine suport COVID, să mi se aducă trei medici de terapie intensivă, astfel încât să pot face o linie de gardă continuă.

Cel de-al treilea aspect este că noi avem doar doi medici infecționiști, iar în situația în care vom avea foarte multe cazuri, nu cred că numai ei vor putea face față pentru a trata 40-50 de pacienți infectați cu acest virus sau suspecți de a fi infectați. De aceea, ar trebui să ni se detașeze măcar alți doi medici infecționiști, pentru a putea face o linie de gardă pe infecțioase, lucru pe care în momentul de față nu îl avem. De asemenea, avem un singur medic epidemiolog, care vine de la Iași o singură dată pe săptămână, iar asta înseamnă un efort financiar în plus.

Mai mult decât atât, spitalul nu este pregătit din punct de vedere al dotărilor pentru așa ceva. Nu avem decât trei ventilatoare în dotare. Dacă avem mai mulți pacienți care necesită intubare, trebuie să ni se ofere și aparatura medicală specializată pentru un asemenea compartiment.”

Discuția despre posibilitatea ca spitalul să devină suport Covid datează de acum vreo 2 săptămâni: „Am fost contactat în urmă cu două săptămâni pentru a mi se propune ca spitalul pe care îl conduc să devină spital-suport COVID. Am vorbit cu șeful DSP, Radu Firăstrău, și i-am spus că din punctul meu de vedere pot face un memoriu către instituția pe care o conduce în care să explic că noi nu putem îndeplini condițiile.
Propunerea ca spitalul nostru să devină unitate suport COVID se datorează faptului că noi suntem spital pavilionar, iar acesta constituie un avantaj. Acest lucru înseamnă că am avea posibilitatea să facem trei circuite separate – unul pentru suspecți, unul pentru cei testați pozitiv și unul pentru patologia clasică. ”

Rămâne de văzut dacă ministrul Nelu Tătaru va marșa la propunerea celor de la DSP. (A.S.)

Articolul precedentPrimarul Dragoș Chitic și prefectul George Lazăr – front comun pentru prevenirea inundațiilor
Articolul următorAnunț licitaţie intermediară pentru vânzarea de masă lemnoasă pe picior provenită din fond forestier proprietate publica de stat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. O argumentare impecabila care vine sa ne arate faptul ca mai sunt si oameni normali in functii,(…). Cum sa aduci tratarea bolnavilor de covid 19 intr-un spital fara linie de garda de ATI, fara dotarea necesara, fara linie de garda pe infectioase, dar aceasta este consecinta numirilor politice pe functii, pe care de aceasta data s-ar putea sa o deconteze prin vieti pierdute.

Comentariile sunt închise.