carne pui

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în frunte cu Vladimir Mănăstireanu, a decis să organizeze la Piatra-Neamț întâlnirea de lucru cu toți directorii executivi ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare din țară. Întâlnirea a avut loc în perioada 7-8 noiembrie la un hotel din Piatra-Neamț. Pe agenda discuțiilor au fost strategii ale Autorității, modificări de organizare, bugetul pe anul 2014 și programul strategic gândit pentru anul viitor. La finalul întâlnirii, președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu împreună cu dr. Liviu Harbuz, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, au susținut o conferință de presă în care au fost prezentate cele mai importante concluzii. Discursul președintelui ANSVSA a început cu amintirile care-l leagă de zona Moldovei: “Sunt fericit că județul Neamț ia parte activ la aceste reforme din sfera guvernamentală. Am făcut facultatea pe aproape, la Iași. Ieșind din această notă, e important de precizat că ANSVSA s-a reașezat pe noi principii. Este vorba despre o mai bună reglementare, inspecție și control oficial”.

“Vechea structură. Un elefant care se mișca greu”

Pe fondul scandalurilor apărute în ultima perioadă, legate de puii cu salmonella, șefii ANSVSA spun că acum autoritatea este pregătită să intervină și să prevină astfel de situații: “Acum avem patru structuri de control. Am mai înfințat un compartiment antifraudă. Și la nivelul fiecărui județ se întărește zona de control”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.

“În Neamț nu există pui cu salmonella”

Vladimir Mănăstireanu a dat asigurări că județul Neamț a fost ferit de confirmarea acestor suspiciuni: “Vă asigur că în județ aici, suspiciunile nu se confirmă. Am primit datele de laborator. Au fost însă probleme. Asta e adevărat. Nu am avut niciodată probleme cu Direcția Sanitar-Veterinară Neamț. Dimpotrivă. Nu am nimic să le reproșez. Sper să avem o relație și o raportate la fel de bună și de aici înainte.De fapt, breșa scandalului cu salmonella e de fapt nerespectarea legislației europene. Avicola Călărași a făcut analizele la un laborator privat. E posibil să existe probleme pe zona de depozitare. Mă refer la lanțurile de magazine care preiau și ele, la rândul lor, de la alte depozite. Mergem pe firul acesta acum. Dacă mă întrebați de pierderile suferite în urma acestui scandal alimentar, nu știu cine va suporta aceste prejudicii. Dar asta e viața”.

Ioana HAGI-STAN