0:00

Directorii, agenți de publicitate pentru profesională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Directorii unităților de învățământ din Neamț care vor clase de învățământ profesional cu durată de 3 ani trebuie să alerge prin școlile gimnaziale după elevi. Acesta este mesajul pe care reprezentanții Inspectoratului Școlar l-au transmis celor care vor clase de profesională.

Dacă până acum învățământul profesional avea o durată de 2 ani și recrutarea începea din cadrul liceelor, după absolvirea clasei a IX-a, începând din acest an învățământul profesional va avea o durată de 3 ani, iar selecția se face după absolvirea clasei a VIII-a. Copiii se vor înscrie direct după absolvirea gimnaziului, dar misiunea directorilor devine una mai dificilă. Aceștia vor trebui să convingă părinții și elevii care se pregătesc să termine clasa a VIII-a despre utilitatea și beneficiile cursurilor din școlile profesionale. Directorii îi pot atrage deocamdată cu bursa lunară venită de la Ministerul Educației, în valoare de 200 de lei, pentru fiecare elev de profesionalăm, pe toată durata școlarizării.

„În calitate de directori, veți răspunde direct de constituirea claselor”, a declarat Mircea Corlățeanu, inspector de specialitate din cadrul IȘJ, care a menționat că popularizarea este una din măsurile pe care directorii trebuie să le pună în aplicare dacă vor să aibă elevi.

Spre deosebire de repartizarea computerizată de care au parte elevii care au optat pentru un liceu, cei care vor școală profesională vor trebui să își depună cererile la școala unde vor să urmeze cursurile. Unele școli își pot rezerva dreptul de a organiza și o etapă de preselecție, ceea ce este puțin probabil în condițiile în care pentru această formă de învățământ nu există foarte mulți solicitanți. Anul trecut peste 200 de locuri nu și-au găsit candidați, fapt pentru care au fost desființate mai multe clase de profesională.

Pentru atragerea de candidați, MEN a creat și un cadru legal prin care este acceptat orice absolvent de gimnazială care nu depășește 18 ani până în anul înscrierii. „Vorbim aici, înclusiv de elevii care au absolvit clasa a IX-a sau a X-a și au abandonat școala. Nu se menționează nicăieri că cei care au abandonat școala nu au dreptul să se înscrie la școala profesională”, a adăugat inspectorul Corlățeanu. Pentru înscriere există 3 etape: prima etapă se va desfășura în perioada 25-26 mai, a II-a – în perioada 25-27 iulie, ultima etapă fiind programată la începutul lunii septembrie. (M. TEODOROF)

Articolul precedentÎmpăduriri la Târgu-Neamț
Articolul următorTurismul judeţului în decembrie 2013