pietricica turism

Profesoara Gabriela Samson, cea care şi-a depus cerea de demisie din funcția de director al Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”, în urmă cu aproape o lună și jumătate, a fost „eliberată” ieri, 21 noiembrie, de conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean (IȘJ). Acest lucru s-a întâmplat abia acum deoarece nimeni, așa cum spun reprezentanții Inspectoratului Școlar nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor pentru a face față greutăților de acolo.

„Noi am avut termen legal 45 de zile pentru a găsi o persoană care să o înlocuiască pe doamna Samson. Am găsit, spunem noi, persoana potrivită și ne așteptăm să vedem o schimbare în mai bine. A fost decizia directoarei Samson de a părăsi această funcție”, a spus prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al IȘJ.

Cea care a fost la conducerea liceului de la Horia, prof. Gabriela Samson a spus că și-a depus cererea de demisie din motive personale și din alte motive pe care le consideră obiective.

„Au fost motive personale pentru care mi-am depus cererea de demisie, dar are legătură și cu faptul că în general această școală se confruntă cu unele greutăți și unde sunt de rezolvat niște probleme grele. Cred că era nevoie de un om mai destoinic care să poată face față situației”, a declarat fosta directoare.

Profesoara Maria Maftei, nou-numită în funcție, nu se teme de „probleme”, poate și pentru faptul că predă tainele Matematicii, dar, așa cum a declarat pentru ziarul „Ceahlăul”, nu are în spate povara de a purta vreo culoare politică.

„Nu sunt un angajat politic, sunt omul școlii. Nu sunt înscrisă în niciun partid politic și singura «vină» pe care o port este cea de a fi fost cândva «pioner al patriei». Am predat la acel liceu cu tradiție și cred că poate mai mult. Cred că sunt potrivită pentru această funcție și sper să fac față cerințelor de acolo”, a precizat noua directoare.

Că există o cerere de demisie din partea profesoarei Samson, nimeni nu poate contesta acest lucru. Totuși, de la ultima sesiune de Bacalaureat conducerea IȘJ Neamț a atras atenția că vor fi atent monitorizați toți directorii care sunt responsabili pentru școlile cu rezultate slabe. În acest „tipar” pare să se fi înscris și doamna Samson. Școala pe care a condus-o n-a avut niciun elev care să promoveze Bacalaureatul în 2014. Rezultatele de la examenele naționale sunt doar o parte din greutățile cu care se confruntă unitatea școlară. Tot acolo, în ultimul an, au intervenit și cei de la Direcţia de Luptă Antifraudă pentru modul în care a fost gestionat un proiect cu finanţare europeană. În momentul de față, mai mulți profesori din şcoală sunt cercetaţi de oamenii legii sub acuzaţia de abuz în serviciu şi fals intelectual pentru că, în anul şcolar 2012-2013, au înscris în cataloage şi au pus note unor elevi fictivi înscrişi la cursuri serale, pentru a avea în acte o clasă întreagă şi pentru a mări, astfel, numărul de norme din şcoală. Ce schimbări semnificative va aduce noua directoare rămâne de văzut. Neoficial, fără să stârnim senzații printre cei aflați în posturi de conducere, anul acesta mai sunt așteptate și alte demisii. Fie din motive personale, fie din motive asemănătoare celor de la liceul din Horia. Directoarea Maftei își va intra în atribuțiuni începând de luni, 24 noiembrie.

Marian TEODOROF