pietricica turism

Zeci de calupuri de dinamită au fost descoperite în timpul săpăturilor de la șantierul deschis odată cu începerea proiectului de renovare a monumentului istoric Hanul de la Șerbești. Muniția a fost găsită luni seara, 17 iunie 2019, de un angajat al Complexului Muzeal Județean Neamț, care a și anunțat pompierii. Șantierul se află în supravegherea arheologică a Complexului Muzeal Județean Neamț.

 

La locul solicitării, în comuna Ștefan cel Mare, s-a deplasat echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. „Militarii au descoperit 22 bucăți de dinamită calupuri a 100 grame fiecare și 8 fragmente de calupuri de dinamită rămasă neexplodată din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Explozivul a fost lăsat la locul descoperirii, pe timpul nopții, paza acestuia fiind asigurată de un echipaj de jandarmi. Urmează ca distrugerea muniției să se desfășoare astăzi, 18 iunie 2019, pe raza localității Ștefan cel Mare”, a declarat Adrian Rotaru, ofițerul de presă al ISU Neamț. Pirotehniștii au verificat zona de șantier, fără a mai găsi altă muniție.

Hanul de la Șerbești este în lucrări de renovare printr-un proiect de peste 2,5 milioane lei din fonduri europene, câștigat de Primăria Ștefan cel Mare. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat în luna martie 2019, durata fiind de 24 de luni. La final, monumentul din patrimoniul național ar urma să găzduiască un muzeu al artei tradiționale.

 

 

foto arhiva

(C.I.)