• ”Printr-un proiect de lege, putem să înființăm centre în care vârstnicii să primească asistență medicală de specialitate și servicii de recuperare”, declară Mihaela Stoica

Candidatul ARD pentru Colegiul 2 Camera Deputaților, Mihaela Stoica, propune, pentru mandatul următor, înființarea în Piatra Neamț a unui centru rezidențial de sănătate, pentru persoanele în vârstă sau cu nevoi speciale, centru care să asigure asistența medicală de specialitate de care au nevoie, să le ofere servicii de recuperare, consiliere psihologică și servicii sociale. Mai mult, Mihaela Stoica este convinsă că, prin promovarea unui proiect de lege în Parlament, astfel de centre pot fi înființate la nivel național, cu sprijin atât din partea autorităților locale și centrale, cât și din partea mediului privat.

”Sunt mulți oameni care se confruntă cu această problemă. Este vorba de vârstnicii cu afecțiuni de sănătate grave, care nu mai pot avea singuri grijă de ei și care rămân în grija sau familiei – dacă o au – sau a nimănui. Putem iniția parteneriate public-private pentru înființarea acestor centre de sănătate pentru bătrâni, în care aceștia să poată să stea și să primească îngrijirile medicale de care au nevoie din partea unui personal specializat, indiferent că vorbim de săptămâni sau luni sau de o perioadă mai îndelungată. E normal ca acești bătrâni și familiile lor să se poată bucura de timpul petrecut împreună, iar dacă putem să le oferim un loc în care să primească îngrijirile de care au nevoie, fără a împovăra familia, de ce să nu facem asta? Centrul poate fi gândit ca o instituție în care autoritatea locală poate veni cu terenul, Ministerul Muncii sau al Dezvoltării poate asigura o parte din finanțare, iar investiția să fie una privată sau în parteneriat. Centrul poate găzdui vârstnici, la cererea lor sau a familiei, cu acoperirea în parte a cheltuielilor, dar poate accepta și cazuri sociale, iar costurile să fie suportate din bugetul asistenței sociale, sau chiar cazuri de urgență – cade cineva pe stradă și, după ce i se acordă primele îngrijiri, se constată că nu are cine să se ocupe de el, să-l schimbe, să-l hrănească, să-i dea medicamentele la timp… Cred că este nevoie de un loc în care aceste griji să se rezolve. Este un proiect realizabil, la care eu țin foarte mult, este un proiect de suflet”, declară Mihaela Stoica, deputatul propus de ARD pentru Colegiul 2 Piatra.

Grijă pentru bătrânii noștri

Nu este primul proiect pe care Mihaela Stoica îl propune ca sprijin pentru vârstnicii noștri. Încă de la începutul mandatului de deputat, prin demersurile făcute de deputatul Mihaela Stoica, în Piatra Neamț s-au derulat investiții și proiecte menite să îi ajute pe cei ajunși la vârsta a treia, să le facă viața mai liniștită și, de ce nu, măcar un pic mai frumoasă.

Astfel, prin parteneriat cu Fundația de Îngrijiri Comunitare, cu sprijinul autorităților locale, s-au reabilitat și modernizat clădirile de pe str. Ștefan cel Mare, nr. 23, unde funcționează FIC. Bătrânii săraci, fără posibilitatea de a se îngriji singuri, bolnavi cu handicap, scleroză multiplă sau Alzheimer, beneficiază, prin proiectul sprijinit de Mihaela Stoica, de îngrijire, terapie şi recuperare. Valoarea totală a proiectului depășește 3,35 milioane de lei, din care 2,66 milioane reprezintă finanțare nerambursabilă.

Centrul social Pietricica, de asemenea, a beneficiat de aproape 3,2 milioane de lei, finanțare venită pentru modernizarea și dotarea căminului de bătrâni, datorită demersurilor făcute de Mihaela Stoica. Aici, peste 100 de vârstnici primesc asistență și îngrijire de specialitate, de la găzduire, hrană, servicii medicale și de igienă personală până la activități de recuperare, consiliere și socializare.

Articolul precedentFosile „tinere” de acum 10.000 de ani, la Muzeul de istorie
Articolul următorToader Mocanu: ”Trebuie să-i priveşti pe oameni în ochi și ei îşi vor da seama dacă le spui adevărul sau îi minţi”