0:00

,,Eminescu n-a existat” rostește senin Marin Sorescu într-un vers al poeziei ,,Trebuiau să poarte un nume” pentru ca mai apoi toată creația să se coaguleze în jurul unui nume pe care ne place să-l asociem cu ființa noastră, cu neamul nostru, cu emoțiile, cu dragostea și suferința, cu patriotismul și cu limba română, cu NOI.

Din nou și mereu despre Eminescu…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Este atât de al nostru, atât de al fiecăruia dintre noi în parte, încât ni se pare că Eliade ne-a privit adânc în suflet și, cu genialitatea lui, a pronunțat o sentință a veșniciei: ,,Dacă poporul român dispare de pe fața pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va şti cine au fost românii”.

Din nou și mereu despre Eminescu…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

E, așadar, menirea dascălului român  de a picura în sufletele vlăstarelor stropi de sensibilitate și de a-l face prezent pe poetul nepereche în destinul nostru efemer. De aceea ziua de 15 ianuarie, e acel moment când mulțumim șansei că Eminescu a fost ales de soartă să se nască aici, pe pământ românesc și mai cu seamă, aici, în Moldova.

E firesc, deci, când aflăm de o manifestare care ne apropie de nimbul ființei lui, în speranța că ne vom molipsi de frumusețe, să o facem cu toată bucuria. E cazul implicării entuziaste a iubitorilor de Eminescu în Concursul Național de  Arte vizuale „EMINESCU- CULOARE ȘI CUVÂNT”. Aflat la cea de-a șasea ediție, el își duce mai departe lumina, în ciuda distanțării fizice, pentru că cea sufletească pare să se micșoreze astfel.

Din nou și mereu despre Eminescu…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Participarea a fost și este numeroasă și entuziastă (Colegiul Tehnologic ”Spiru Haret” din Piatra – Neamț, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean NeamţBiblioteca Județeană ,, G.T.Kirileanu” Piatra- Neamț, IP Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți, Republica Moldova,  Asociația Interculturală  Româno- Elena ,,Dacia”, Grecia, Şcoala Gimnazială ,,Iulia Hălăucescu”  Tarcău Asociaţia Pedagogică ,,Educatoarea” Neamţ, Centre de la Petite Enfence St. Georges &St. Joseph-Service de Garde en Milieu, Canada, Instituto Piccole Ancelle di Cristo Re Italia, alături de zeci de școli din România) și s-a concretizat la ediția anterioară în superbe creații plastice inspirate din versul eminescian care pot bucura sufletul și privirea în expoziția din incinta Bibliotecii Județene ,,G.T. Kirileanu”.

Să nu uităm așadar, în nicio zi, să fim o fărâmă din Eminescu,

Profesor de limba și literatura română Anca Baroi, coordonator proiect profesor pentru învățământ primar Mona Elena Cozma, director adjunct al Colegiului Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamț.

 

Articolul precedentEminescu, omagiat de Centrul pentru Cultură și Arte”Carmen Saeculare”
Articolul următorFOTO: ACTUALIZARE: Arde o casă la Tarcău, se bănuiește că o persoană ar fi înăuntru