0:00

Din lac în puț cu bolnavii de cancer din Neamț: după ce le-a căzut tavanul în cap, acum vor fi mutați în spitalul cu bulină roșie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFapt: ploile din ultima săptămână au distrus jumătate din primul etaj al secției Oncologie de la Spitalul Județean Neamț, clădire oricum bătută de soartă și intemperii, nu de o săptămână, ci de ani de zile.

Fapt: Porțiuni din tavanul a patru saloane, plus sala de tratamente, au căzut deja, iar plafonul holului este, în ansamblu, un pericol (detalii aici).

Fapt: Conducerea spitalului a decis să repare acoperișul Oncologiei acum, în regim de urgență, să nu mai aștepte luna septembrie, când e programată să înceapă marea reabilitare a clădirii.

Fapt: Lucrările la acoperiș înseamnă mutarea bolnavilor. Până la complexa reabilitare a imobilului, despre care puteți citi în Mesagerul de Neamț cum se va manifesta și ce înseamnă exact pentru pacienți și personal (click aici), secția Oncologie se vrea a fi mutată… în spitalul vechi. Clădire care datează din 1927 și despre care toată lumea știe nu doar că e cu bulină roșie în caz de cutremur, ci și un risc în sine. De altfel, faptul că spitalul vechi ”nu prezintă siguranță în exploatare” este și motivul pentru care s-a bătut monedă la și de la Consiliul Județean Neamț cu proiectul (proiectele) pentru noul spital județean.

Vom muta, în primă fază, în spitalul vechi, cele 17 paturi din cele 4 saloane afectate de infiltrații, de la etajul Oncologiei. Avem disponibile cele 15 paturi ale Compartimentului diabet, începând cu 8 iulie, când personalul medical intră în concediu de odihnă pentru două săptămâni. Din a doua parte a lunii iulie, vom mai avea la dispoziție alte 15 paturi ale Compartimentului hematologie, al cărui personal medical de asemenea intră în concediu de odihnă. Până la 8 iulie, dacă va fi nevoie, pacienții cronici din Oncologie care trebuie internați în regim continuu vor fi cazați în secțiile din pavilionul vechi care au paturi neocupate. Este o stare de urgență ce trebuie rezolvată în regim de urgență, pentru ca lucrările de reparare a acoperișului secției Oncologie să poată începe, independent de lucrările de reabilitare a secției, ce încep în luna septembrie”, a declarat directorul Codruț Munteanu.

Dr. Doinița Vararu, șefa secției Oncologie, se declară categoric împotriva mutării pacienților și a personalului medical, încă dinainte de urgența cu acoperișul. Astăzi, 28 iunie, contactată telefonic, dr. Vararu spune că situația o depășește: ”Dați-mi voie să nu mai am nicio opinie!”.

Din lac în puț cu bolnavii de cancer din Neamț: după ce le-a căzut tavanul în cap, acum vor fi mutați în spitalul cu bulină roșie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUltimul cuvânt în tranșarea acestei probleme o are, ca de obicei, Direcția de Sănătate Publică Neamț, care trebuie să se pronunțe asupra mutării Oncologiei, atât din perspectiva respectării circuitelor funcționale, cât și din punctul de vedere al dreptului la demnitate al bolnavilor și personalului medical. A nu se uita că, după cum spune și Mesagerul, ”DSP poate da aviz și pentru un abator animal în interiorul spitalului, dacă așa i se cere”. Adevărata problemă ar veni dinspre sacrificiul sau, în fine, sacrificarea bolnavilor de cancer. (C.I.)

Articolul precedentTârgu Neamț: Tarife noi pentru colectarea deșeurilor
Articolul următorPoliția rutieră „amenință” trei zile cu pistolul
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Citind aceste vești, mă gândesc cum ar acționa managerii (de spital, de direcții, de ministere, de departamente regionale) prin altă țări. UE, eventual.
    Ar căuta soluții viabile pe termen lung. Avem un oraș plin de construcții finalizate dar care nu sunt de niciun folos. Ditamai mall-ul la piață. Prin compartimentare se poate obține un spațiu pentru policlinică, sau spitalul de boli interne. Are și lift, și scări rulante și expunere sud (!!! – experții în construcții medicale știu la e mă refer) mai mică decât spitalul cu bulină. Nu cred că ar fi așa greu să se facă un spațiu și pentru imagistică medicală și laborator, la parter.
    Ca să nu mai vorbim de faptul că această clădire este la o aruncătură de băț de SJN.
    Dar la Neamț orgoliile sunt mai mari decât interesul cetățeanului, fie el și bolnav asigurat de-o viață la CNAS. Dă-ne, Doamne, minte și sănătate!

    PS – autoritățile să facă un exercițiu de imaginație să gândească un plan în caz de forță majoră.

Comentariile sunt închise.