dgaspc neamtÎn primele 5 luni din acest an, 1.034 de copii din județul Neamț au fost încadrați în grad de handicap, prin hotărâre a Comisiei pentru Protecția Copilului. Lunar, se înregistrează la Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Neamț aproximativ 200 de solicitări privind încadrarea în grad de handicap, constatându-se creșteri de la o lună la alta.

Cei mai mulți dintre copiii încadrați în grad de handicap au diverse afecțiuni asociate, fiind 379 astfel de cazuri, iar 365 de copii au primit certificate din cauza unor afecțiuni mentale (retard psihic). Din datele DGASPC, 156 de copii sunt încadrați în grad de handicap din cauza unor afecțiuni interne, iar 32 de copii suferă diverse dizabilități fizice. Alți 14 copii au probleme auditive severe, 46 suferă de un handicap vizual, 32 au tot felul de boli psihice, iar 5 au fost încadrați în grad de handicap pentru că au fost diagnosticați cu HIV/SIDA.

Copilul cu grad de handicap are dreptul la plata alocației de stat pentru copii în cuantum dublu. În funcţie de gradul de handicap, copiii beneficiază de buget complementar cuprins între 39 și 106 lei lunar, iar copiii încadraţi în gradul de handicap grav beneficiază şi de plata unui asistent personal (de regulă, unul dintre părinţi), în valoare de 724 lei lunar.

La sfârșitul anului 2014 se aflau în evidențele DGASPC Neamț 2.243 de copii, cu vârste de până la 18 ani, încadrați în grad de handicap.