Dimensiunea jafului public / Proiect european, minciuni românești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Finalizarea proiectului cu restaurarea şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din Piatra Neamţ a fost anunţată iniţial ca temă de conferinţă de presă pentru 5 iunie. RODOTEX, firma organizatoare şi gestionară de bani frumoşi în cadrul celebrului proiect asociat la scară naţională cu „distrugerea prin reabilitare” a Teatrului Tineretului, a amânat evenimentul, fără explicaţii, pe 10 iunie.

La întâlnirea de la primărie în prim-plan au fost viceprimarul Aurelia Simionică, Bogdan Puşcaşu – administratorul oraşului şi Florin Băluşescu, managerul de proiect. În prezenţa unui public amestecat (gazetari, funcţionari, asistenţi cu publicitatea şi băgători de seamă), Puşcaşu a dat citire binecunoscutelor şi pompoaselor date oficiale legate de proiect: valoare, partajarea contribuţiilor, proiectant, constructor, asistenţă tehnică etc. A insistat pe ideea că proiectul, unul imposibil de susţinut cu resurse locale, a fost de restaurare. Documentele oficiale îl contrazic. Restaurarea e prin punere în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească, cu reabilitarea şi dotarea incluse pentru toate obiectivele!

Dimensiunea jafului public / Proiect european, minciuni românești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După ce-a închis fişa de prezentare, Puşcaşu n-a avut cale de întors şi a cerut întrebări. Singurele întrebări puse, sincere şi la obiect, fără a dezvălui cu totul alte resurse de abordare ale portofoliul de jaf şi minciună, au fost următoarele:

Cine a venit la întâlnire din partea Organismului Intermediar, adică de la  Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est? Întrebarea era justificată, în principal, de certificarea îndeplinirii obiectivelor din proiect după regulile REGIO. Nu a venit nimeni. Cică o invitaţie a fost trimisă. Confirmarea de primire face obiectul unor cercetări nefericite. La modul serios, ADRNE nu se putea asocia cu „gluma” de ieri.

S-au făcut toate rambursările în cadrul proiectului? Administratorul de oraş a zis că da. A minţit. E încă drum lung, pavat cu lucrări costisitoare (în regim de recuperare) şi documente neconforme (în regim de dosire), până să vorbim de închiderea corectă a decontului cu Comisia Europeană pentru banii plătiţi (cu generozitate) de echipa lui Gheorghe Ştefan în baza combinaţiilor politic-cooperatiste. În clar, există dovezi cumplite că din Primăria Piatra Neamţ – în numele oraşului, ca partener în proiectul Curtea Domnească – s-a plătit ce nu era de plătit.

Dimensiunea jafului public / Proiect european, minciuni românești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Există corecţii financiare administrate proiectului? Corecţia financiară, pe înţelesul tuturor, e un fel de amendă forfetară, pe sume fixe, pentru ilegalităţi nespuse şi nepuse la vedere, dar constatate prin efecte. Comisia Europeană, în afara nivelului de gravă securitate a cheltuirii banului comun, nu investighează nimic la sânge. Constată sec şi sancţionează. Puşcaşu a negat totul. De fapt a minţit.

Ce documente aveţi din care să rezulte finalizarea proiectului? De ce nu sunt în mapa de presă? Puşcaşu şi echipa, după ce au înghiţit în sec, au promis că le pun la dispoziţie imediat după conferinţa de presă. Au trecut ore şi ore, s-au consumat discuţii telefonice – documentele nu au apărut.

Într-un final pe dimensiunea jafului de la Curtea Domnească a fost sunat şi Constantin Apostol, marele şef de la ADRNE, pentru a face un comentariu oficial. Cu ostilitate, a refuzat orice discuţie. Dacă nu vrea să vorbească despre cum e de fapt cu închiderea lucrărilor – nu a proiectului! – nu face decât să confirme o anumită înhăitare.

Viorel COSMA

Articolul precedentCovrigii, cireșele și căpșunile
Articolul următorLaurențiu Leoreanu a depus jurământul de deputat

2 COMENTARII

  1. Sfânta neruşinare! A intrat prezentatorul raportului în Teatrul Tineretului să vadă în ce condiţii sunt vizionate spectacolele? Pentru că în Muzeul Curţii Domneşti n-avea cum intra:acolo încă se mai… lucrează. De vreme ce totul e gata… Se va găsi vredodată cineva să controleze cum s-au cheltuit paralele în acest proiect monstruos şi inutil?

  2. LUcrarile sunt facute in realitate ca sa coste putin.Daca restul banilor care au fost alocati in realiate, erau pusi in lucrare atunci constructorul avea cum efectua o investitie de calitate.Cu 30% din suma nu are cum s a iasa calitate.Restul banilor sunt doar trecuti prin devize si receptii..dar nu sunt investiti efectiv in lucrare.ASTA SIGUR O STIE SI DL PUSCASU SI CEI CARE L-AU PUS SEF LA RIMARIA LUI PINALTI!DAR OARE DE CE L-AU PUS SEF IN PRIMAIE PE UNU CA PUSCASU? IA GHICITI??

Comments are closed.