O amplă acțiune a procurorilor DIICOT a dus la destructurarea unei rețele care se ocupa cu printre altele, cu traficul de droguri. Anchetatorii au reținut 21 de persoane, iar 16 au ajuns în fața judecătorilor, fiind arestate preventiv pentru 30 de zile. Acțiunea a avut loc la Suceava și are legătură cu judecătoarea acuzată că folosea droguri și lua mită, fiind vorba de persoane din anturajul magistratului (amănunte aici).
În cauză sunt acuze de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație, în formă continuată, deținere, fără drept, de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de risc, constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, complicitate la favorizarea făptuitorului, fals în declarații, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată.
Conform achetatorilor, în 2023, în Suceava, s-a constituit grupul infracțional format inițial din șapte membri, sprijinit de alți trei inculpați, toți acționând până în luna martie 2024. Rețeaua se ocupa cu traficul de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive. Liderul procura substanțele interzise și îi coordona pe ceilalți care cumpărau și comercializau substanțele interzise, un gram fiind între 150-200 lei. Aprovizionarea cu droguri se făcea de la un alt grup. Parte din acuzați au șofat fără permis, iar alții s-au urcat drogați la volan.
Actele de urmărire penală efectuate au relevat că în luna septembrie 2023 unul dintre membri celei de a doua grupări infracționale, a vândut „cristal” (3-CMC) unui alt inculpat cunoscând faptul că acesta îl va furniza judecătoarei. „De asemenea, același inculpat a pus la dispoziția grupului infracțional informații nepublice obținute de la inculpată (judecătoare), despre care aceasta avea cunoștință în virtutea atribuțiilor de serviciu, informațiile devoalate vizând investigații desfășurate în cauze penale de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la cele două grupuri infracționale organizate”, conform DIICOT.
În cauză au avut loc 33 de percheziții domiciliare, toate în județul Suceava, fiind ridicate diverse cantități de stupefiante, 31 de telefoane mobile, tablete și carduri de memorie, diverse sume de bani în lei și valută, două arme de vânătoare, un pistol cu bile calibrul 9 mm, o lunetă, precum și 4 cartușe calibrul 7,92 mm. Patru autovehicule au fost indisponibilizate.
FOTO: DIICOT
(G.S.)