Nemţenii care au solicitat emiterea cardurilor europene pentru dizabilitate pot veni la sediul DGASPC Neamț, pentru a primi documentele, informează instituţia, printr-un comunicat de presă. Cardurile oferă acces gratuit la o serie de manifestări cultural-artistice și sportive din România și din alte 7 țări europene. “Cardurile au fost emise pentru toți cei 126 de solicitanți nemțeni și au fost transmise în teritoriu la sfârșitul lunii septembrie. Toți cei care doresc să primească documentele trebuie să se prezinte la sediul DGASPC Neamț, din Piatra Neamț, strada Alexandru cel Bun, nr. 11”, potrivit sursei citate.

Cardul European pentru Dizabilitate se adresează tuturor persoanelor cu handicap, indiferent de tipul și gradul acestuia, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Inițiativa a aparținut Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, iar implementarea a fost posibilă printr-un proiect cu finanțare europeană. Scopul acestui proiect-pilot a fost stimularea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin participarea la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber. Practic, posesorii cardurilor au acces gratuit la diverse evenimente din România, dar și din Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda și Malta. Lista muzeelor, evenimentelor și competițiilor care acceptă astfel de carduri, atât din țară, cât și din Uniunea Europeană este disponibilă și actualizată permanent pe site-ul ANPD – AICI.

Nemțenii care doresc să obțină cardul trebuie să depună o cerere la sediul DGASPC Neamț, camera 50, unde există formulare-tip, dar solicitările pot fi depuse și în format electronic, pe adresa de e-mail cardeuropeandizabilitate_neamt@yahoo.com. Persoanele cu handicap vor primi împreună cu cardul instrucțiunile de folosire precum și sprijin și îndrumare. Cardul este nominal, netransmisibil și este valabil până în august 2020. (ZCH NEWS)