0:00

 

Miercuri , 17 iunie, în Sala de ședințe a Consiliului Local Târgu-Neamț,Dezbatere publică pentru parcările de reședință, ZCH NEWS - sursa ta de informații a avut loc o dezbatere publică privind aprobarea Regulamentului de atribuire și utilizare a locurilor de parcare în parcările de reședință din orașul Târgu-Neamț. Prezenți la dezbatere au fost primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, city-managerul Vasile Apopei, reprezentanți ai societății SC Civitas COM SRL, administratorul parcărilor cu plată din oraș, alături de câțiva consilieri locali printre care Maria Vrînceanu, Mihai Buruiană, Gheorghe Trofin. La dezbatere au participat și zeci de cetățeni ai orașului care au dorit să vină cu propuneri privind modul de atribuire și folosire a parcărilor de reședință. Problema parcărilor de reședință a fost expusă opiniei publice de administrația locală încă din anul 2013 datorită creșterii numărului de autoturisme din oraș.

„Având în vedere că faptul că în ultimii ani numărul autovehiculelor din orașul nostru a crescut foarte mult, iar parcarea acestora a devenit o reală problemă pentru locuitorii orașului, se impunea adoptarea unui regulament pentru atribuirea și utilizarea locurilor de parcare de reședință de pe raza orașului. Ne dorim ca, după 1 ianuarie 2016, fiecare cetățean al orașului Târgu-Neamț care deține un autoturism să aibă și un loc de parcare, în urma unei hotărâri de consiliu care probabil va fi dată în câteva luni de zile”, a spus celor prezenți, primarul Daniel Harpa.

Și reprezentantul societății Civitas, juristul Raluca Bârsan a dorit să vină cu precizări: Se vor atribui locuri de parcare doar proprietarilor care dețin un autoturism cu o greutate sub 3,5 tone. Locurile de parcare vor fi atribuite prin licitație publică cu un preț de pornire în urma unui regulament aprobat de Consiliul Local. Prețul de pornire propus spre aprobare pentru persoanele fizice va fi de 85 de lei, iar pentru persoanele juridice de 110 lei pe an. Acestea vor fi prețurile de pornire a licitației. Pensionarii vor beneficia de o reducere de 50%. De asemenea , persoanele cu handicap accentuat și deținuții politici vor primi loc de parcare cu titlu gratuit. Persoanele care dețin mai multe autoturisme se vor găsi soluții după ce vor fi atribuite celelalte locuri de parcare și după care sperăm să mai rămână locuri. Administratorul locurilor de parcare de reședință este SC Civitas COM SRL. Trebuie menționat și faptul că nu vor beneficia de parcare de reședință cetățenii care dețin curte sau garaj. Posesorii abonamentelor de tip reședință vor avea dreptul să folosească locul de parcare de luni până duminică , 24 h din 24”, a spus și Raluca Bârsan, juristul societății SC Civitas COM SRL.

Un subiect care a stârnit reacții negative din partea cetățenilor prezenți la dezbatere a fost cel legat de faptul că în intervalul orar 08.00-16.00 pe locurile de reședință poate parca orice autoturism în afara celui care deține locul de parcare. Mulți dintre cei prezenți nu au fost de acord cu acest amendament din regulament pe considerentul că nu este normal ca un cetățean din altă localitate să parcheze pe un loc privat de parcare și care pe deasupra este și plătit.

 

C.T. STURZU

Articolul precedentDrept la replica – primarul orasului Tirgu Neamt, Daniel Harpa “Târgu-Neamț: Cum se cheltuie 70.000 lei sub egida lui Mircea Diaconu”
Articolul următorMii de elevi intră în vacanța mare! Când începe noul an școlar?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.