reclama autocenter

Medicul, infirmierul și cei doi pacienți care s-au intoxicat cu fum în incendiul din această dimineață, de la secția Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman, sunt în afara oricărui pericol. Dr. Andrei Țubucanu, șeful secției, era de gardă și a intervenit pentru evacuarea pacienților din salonul cuprins de fum. Ghena unde ardea și care comunică cu interiorul clădirii era folosită pentru evacuarea lenjeriei murdare. La etajul I legătura se face într-un spațiu unde este un grup sanitar pentru pacienți. Fumul dens a declanșat alarma la incendiu, după cum explică dr. Maria Andrici, managerul spitalului din Roman: „Ghena este în exterior, ajunge până la etajul I, pe ghenă se dă lenjeria murdară. Domnul doctor a intrat în salon să evacueze pacienții, a fost transportat la CPU și investigat, iar după două ore s-a întors în secție, este bine. Infirmierul a fost și el dus la CPU, acum a revenit în secție, este bine. Pacienții urmează să fie aduși în secție, nu pot fi ținuți în secția Medicală, fiindcă sunt pacienți psihiatrici, unul din ei chiar foarte acut, au nevoie de îngrijire și supraveghere psihiatrică. Toți sunt stabili hemodinamic. Este o anchetă în desfășurare, se va vedea exact de unde s-a fumat și cum s-a produs incendiul”.

Incendiul a fost anunțat la 112 la scurt timp de la producere: „Incendiul a fost anunțat la ora 2.55, pompierii au ajuns la ora 3, foarte repede, având în vedere că secția Psihiatrie este la un capăt al orașului Roman, iar unitatea de pompieri este în celălalt capăt. Incendiul de la etajul I se manifesta cu mare degajare de fum, s-a intervenit și a fost localizat și lichidat rapid. Personalul medical era speriat, dar n-au fost victime, cei patru care au suferit ușoare intoxicații cu fum fiind stabili hemodinamic”.

Poliția a deschis o anchetă pentru distrugere din culpă, după cum a precizat Dimitrie Mocanu purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Între timp, conducerea spitalului din Roman a emis un comunicat în care detaliază firul evenimentului:

„În jurul orei 02.50, la Secția de Psihiatrie a SMU ROMAN s-a declanșat sistemul de detecție incendiu.

     Medicul de gardă a declanșat Planul Alb.

      Astfel, cu 2 stingătoare și cu hidrantul intern de la parter, a oprit răspândirea incendiului declanșat la ghena de manipulare a lenjeriei murdare, aflate la exteriorul clădirii. Fumul din ghena s-a extins pe tubulatura de evacuare lenjerie murdară într-o cameră de la etajul 1, unde era și un grup sanitar, care comunica cu ghena.

     S-a sunat la 112 și s-a început evacuarea pacienților de la etaj.

     La locul evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman. S-a continuat evacuarea pacienților.

     În secție erau 17 pacienți (1 pacient la parter, 14 pacienți în saloane la etajul 1 și 2 pacienți în izolator etajul 1). Toți au fost evacuați.

     Doi pacienți și două cadre medicale (medic și infirmier) au fost transportați la CPU pentru evaluare, fiind intoxicați cu fum. Starea lor generală este bună, medicul semnând pentru externare. Cei 2 pacienți au fost transferați în Secția Medicina Interna a SMU Roman pentru supraveghere.

     7 pacienți au fost transferați la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman.

În locul medicului de gardă a venit de acasă un alt coleg pentru a asigura continuitate actului medical.

     Fumul s-a extins în clădire și a afectat holul și o singură cameră. Geamul de pe holul etajului 1 și tencuiala pe jumătate din suprafața etajului, zona coridorului, au fost deteriorate.

     Cauza probabilă  de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în loc nepermis.

     Secția de Psihiatrie a SMU Roman are autorizație de securitate la incendiu din 2016, are sistem de detecție incendiu verificat lunar și în cazul de față au funcționat 2 stingătoare pe etaj și câte un hidrant interior pe etaj.

     Hidranții sunt verificați la 6 luni, verificarea expiră în martie 2021 și la stingătoare, expiră în februarie 2021”.

 

Incendiul de la secția Psihiatrie din Roman seamănă izbitor cu incendiul de la Spitalul Socola din Iași, din noapte ajunului Crăciunului. A fost anunțat la ora 3.05, după ce a luat foc salteaua de pe patul unui pacient. Angajații au intervenit pentru stingerea incendiului și pentru resuscitarea bărbatului de 33 de ani, care suferise arsuri și intoxicație cu fum. După trei ore de manevre de resuscitare, bărbatul a fost declarat decedat. Tot fumatul a fost cauza incendiului stabilită de pompieri. La Socola sunt reguli stricte privind internarea și supravegherea pacienților și totuși țigările au ajuns în salon.

C.I.

Articolul precedentIncendiu la secția de psihiatrie a Spitalului Municipal Roman
Articolul următorLocuri de muncă în instituţii bugetare din Regiunea Nord-Est