Maria Tănase a fost una dintre cele mai mari artiste din România în ultimul secol. Cu talentul său incredibil, ea a încântat publicul și a cucerit inimile multora.

Introducere în viața Mariei Tănase: Cine a fost și de ce este unică?

Alex Ștefănescu scria despre Maria Tănase că melodrama și senzaționalismul au distorsionat imaginea ei. Dar cine a fost cu adevărat Maria Tănase? O artistă unică, cunoscută pentru talentul și vocea sa inconfundabilă.

„Până în 1932 am stat acasă și am ajutat părinții la muncă”, povestea chiar Maria Tănase.

A mai fost casieriță la una din prăvăliile fraților Herdan. Nu s-a simțit atrasă de școală, așa cum recunoaște și ea, din cauza corigențelor la matematică și franceză. Se părea că viața sa va fi legată de mahalaua cărămidarilor, unde a văzut lumina zilei. A salvat-o talentul, vocea.

Debutul Mariei Tănase: Primii pași către celebritate

Povestea incredibilă a Mariei Tănase
Maria Tănase în spectacol în anul 1949

Pe 15 noiembrie 1938, Maria Tănase semnează un contract la cârciuma “Neptun” din București. În acea perioadă, cântăreața frumoasă și plăpândă începuse să devină cunoscută datorită talentului ei. Deși nu a fost atrasă de școală, vocea ei a cucerit scena Teatrului “Cărăbuș”.

Relația cu Maurice Negre: Dragoste și spionaj în vreme de război

Maurice Negre, primul iubit francez al Mariei, lucra la agenția de presă Havas. Relația lor de dragoste, începută în 1939, a fost plină de provocări, mai ales după ce Negre a fost acuzat de spionaj. Maria a făcut tot posibilul să-l salveze, sacrificând bunuri personale pentru a-l elibera.

După arestarea ziaristului franțuz, acuzat de spionaj, liniștea Mariei „s-a spart în bucăți”. A făcut tot ce este posibil să-l scoată de după gratii. În cartea „Maria cea fără de moarte”, semnată de Gaby Mihăilescu, sunt precizate eforturile pe care le-a făcut românca pentru salvarea spionului încolțit de naziști. Practic, le-a dat tot ce avea: „pianul, mașina, două haine de blană… rămânând pușcă, goală”. La 24 iunie 1942, ex-spionul eliberat cu contribuția Mariei, Maurice Negre a pășit pentru ultima oară în Gara de Nord din București, urcându-se în trenul ce pleca spre Budapesta. Chiar dacă a scăpat de nemții din România, viața lui Negre a continuat să fie aventuroasă. Se pare că n-a regretat-o pe Maria.

Ascensiunea unei legende: Cum a devenit Maria Tănase o floare strălucitoare

Maria Tănase a fost descoperită de Harry Brauner, un expert în folclor. Sub îndrumarea sa, Maria a devenit cea mai strălucitoare stea a muzicii populare românești. Primul său mare succes internațional a fost la Expoziția Universală și Internațională din SUA în 1939.

Provocările și controversele vieții Mariei Tănase

De-a lungul carierei, Maria Tănase a fost acuzată de spionaj și supravegheată de regimul comunist. Muzica ei a fost interzisă, dar ea nu a renunțat niciodată la cântecele populare care i-au adus faima.

Ultimii ani ai Mariei Tănase: moștenirea lăsată în urmă

Maria Tănase a murit la 48 de ani, lăsând în urmă o moștenire de neprețuit în muzica românească. Ultimul său concert a avut loc pe 3 mai 1963, la Hunedoara. Chiar și în ultimele clipe ale vieții, Maria a rămas conectată la dragostea ei pentru oameni și muzică.

Mai multe informații despre incredibila poveste de viață a Mariei Tănase puteți citi aici și aici.

Z.C.

Articolul precedentPatru persoane rănite în urma unui accident la Pipirig
Articolul următorUn tânăr de 18 ani a fost reținut după ce a înjunghiat o femeie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.