Vremea frumoasă din aceste zile și minivacanța de care unii dintre romașcani vor beneficia în această perioadă au fost motive pentru primarul Romanului și consilierii locali  de a se bucura împreună de frumusețile naturii în Parcul Municipal, vineri, 27 aprilie, imediat după încheierea ședinței Consiliului Local.

Romanul are unul dintre cele mai frumoase parcuri din țară, care datează din anul 1906 și se întinde pe o suprafață de 13,3 hectare. În parc se află un lac pe care se efectuează plimbări de agrement pe timpul sezonului cald. Din fața debarcaderului, din lac, țâșnește un jet de apă înalt de aproximativ 10 metri, inspirat de jetul din lacul Leman de lângă Geneva.

Lacul are trei insule: insula ”Brâncuși”, insula ”Planeta Verde” (pe care accesul este interzis și pe care trăiesc libere diferite specii de păsări: lebede, păuni,  rațe exotice, dar și veverițe) și insula cu cascadă. Cunoscută de foarte mulți ani (fie și numai din  cărțile poștale ilustrate) este ”Rotonda Scriitorilor”, un grup de busturi realizat de Fondul Plastic Iași și care îi reprezintă pe: Miron Costin, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale,  Alexandru Vlahuță, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Mihai Eminescu și George Enescu.

Anul trecut parcul romașcan a marcat o noutate absolută, prin organizarea unui picnic pentru romașcani într-una din duminicile însorite ale verii. A fost o participare semnificativă, romașcanii  instalându-și atât hamacuri (care s-au priceput și au prins doi copaci apropiați), cât și pături pe iarbă. Grătarele și-au etalat produsele, dar mai întâi și-au trimis mirosurile în toate colțurile parcului, iar berea a fost rece.

Unii s-au plimbat cu bicicletele, alții au practicat dansul aerobic, alții au luat din biblioteca itinerantă cărți și au citit, alții s-au lăsat pictați pe față, iar copiii, majoritatea nu s-au dezlipit de locurile de joacă, dar  unii au desenat, sub îndrumarea unui artist plastic. Iar apropos de biblioteca ad-hoc,  au fost oameni care au  găsit printre volume cărți pe care țineau neapărat să le aibă și lucrurile s-au rezolvat într-o manieră surprinzătoare. Cărțile le-au fost oferite nu contracost, ci contra unei alte cărți.

“Astăzi am dat  practic startul sezonului estival 2018 prin redeschiderea amenajărilor pentru destindere și agrement din Parcul municipal. Având în vedere că urmează un week-end prelungit ne-am preocupat ca toate atracțiile să fie în funcțiune, astfel încât cei care vor dori să petreacă aceste zile în parc să aibă parte de toate beneficiile sale. Ca element  de noutate anunț că am marcat ca pistă pentru biciclete aleea dinspre strada Mihai Viteazu și deci amatorii de ciclism se vor putea bucura de-acum de un traseu destinat numai lor. Le-am pus la dispoziție această alee dublă unde nu vor fi deranjați de publicul care se plimbă pedestru, în același timp nici cei care se plimbă pe celelalte alei să nu mai fie în pericol de a fi accidentați de bicicliști”, a spus primarul Lucian Micu.

S-a redeschis lacul de agrement și cei care vor să se relaxeze pe apă pot închiria hidrobiciclete (sunt 10 bucăți la dispoziție) ori bărci cu vâsle.

Există un investitor privat care dorește să instaleze în parcul romașcan un tobogan gonflabil și, dacă lucrurile se vor concretiza, primăria va amplasa instalația în apropierea locului de joacă pentru copii, dat fiind numărul foarte mare de părinți care frecventează zona.

Primarul Lucian Micu are o propunere inedită, oficierea cununiilor  civile și în parc: “În perioada imediat următoare vom identifica o zonă adecvată oficierii de cununii în Parcul Municipal, o zonă în care tinerii care doresc să-și unească destinele să aibă posibilitatea să o facă în acest cadru natural. Mi-a venit această idee văzând că foarte multe cupluri de miri vin aici în parc, să facă fotografii ori să fie filmați”.

Acest gen de oficieri au loc deja, de mai mulți ani în câteva orașe mari din țară. Sigur că pentru a-și pune în practică inițiativa, primarul Micu are nevoie de aprobarea Consiliului Local, fiindcă în prezent este în vigoare o hotărâre de consiliu care prevede că sigurele locuri, în afara Stării Civile, unde pot fi oficiate cununiile sunt bisericile.

Deschiderea sezonului estival 2018 în Parcul Municipal  este doar parțială totuși, fiindcă – deși zona de grătar s-a deschis – Ștrandul încă nu este deschis publicului, așteptându-se zile mai călduroase. (D. AILINCĂI)