0:00

Deputatul Marian Enache despre redeschiderea minei Grinţieş, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În urma inițiativei guvernului Victor Ponta de a deschide exploatarea de uraniu din perimetrul Tulgheș-Grințieș, o investiție prin care se vor crea circa 550 de locuri de muncă, deputatul Marian Enache a salutat această inițiativă printr-o declarație politică în Parlament. De altfel deputatul nemțean ce reprezintă interesele Văii Muntelui, a mai prezentat în fața colegilor din Camera Deputaților, în mai multe rânduri, situația economică dificilă cu care se confruntă locuitorii de pe Valea Muntelui, în special, datorită lipsei locurilor de muncă.

Declaraţia politică a deputatului Marian Enache se intitulează „Am văzut un primar fericit”, iar în aceasta alesul nemțean a mărturisit că primarul comunei Grințieș, Vasile Alexandroaia i-a declarat fericit, că este ”extrem de important pentru oameni că vor avea unde munci, iar pentru bugetul local este gura de oxigen pe care o așteptăm de atâta vreme, pentru că vom încasa impozitele”.

Zăcământul uranifer Primatar I, Primatar II, Bradu, Prisecani şi Zona III din localitatea Grinţieş este considerat cel mai bogat din țară. El va asigura uzinei de la Feldioara între 80.000 de tone şi 120.000 de tone de minereu de uraniu.

Prin Hotărârea de Guvern, aprobată săptămâna trecută, a fost alocată o valoare totală a investiției de 407 milioane de lei, din care 322 milioane de lei vor reprezenta lucrările de construcHYPERLINK „http://www.ziare.com/afaceri/constructii/”țHYPERLINK „http://www.ziare.com/afaceri/constructii/”ii-montaj. Finanțarea va fi asigurată din surse proprii ale Companiei Naționale a Uraniului și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei-Departamentul pentru Energie.

Prezentăm succint declarația politică a deputatului Marian Enache:

“În câteva rânduri, am prezentat situația economică dificilă cu care se confruntă locuitorii de pe Valea Muntelui, în special, datorită lipsei locurilor de muncă. În această declarație politică trebuie să salutăm inițiativa guvernului Ponta de a deschide exploatarea de uraniu din perimetrul Tulgheș-Grințieș, o investiție prin care se vor crea circa 550 de locuri de muncă. În condițiile în care comuna Grinţieş are numai 2.500 locuitori, exploatarea de uraniu va asigura locuri de muncă și pentru locuitorii zonelor limitrofe, mineritul redevenind pe Valea Muntelui o activitate de bază alături de exploatarea lemnului şi creşterea animalelor. Totodată, minerii şi foarte mulți tineri din comuna Grințieș și comunele învecinate, plecați la muncă în străinătate vor reveni acasă, reîntregindu-și familiile. Primarul comunei Grințieș, Vasile Alexandroaia, mi-a declarat fericit: «Extrem de important pentru oameni este că vor avea unde munci, iar pentru bugetul local este gura de oxigen pe care o așteptăm de atâta vreme, pentru că vom încasa impozitele». Ca orice investiție majoră, mina de uraniu din Grințieș va antrena pe orizontală și crearea altor locuri de muncă. Guvernul a decis deschiderea noii exploatări și datorită faptului că previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu va creşte în România de 4 ori în următorii 10 ani, până la 247 de milioane de uncii de uraniu în 2020, echivalentul a 112.000 de tone metrice. Ponderea combustibilului nuclear în costul energiei produse de o centrală nucleară este de circa 16%, din care uraniul propriu-zis reprezintă 5-6%. Proiectul de redeschidere a minei a fost salutat de majoritatea primarii comunelor din Valea Muntelui deși, la fel ca în cazul exploatării Roșia Montană, au existat voci care au ridicat problema poluării zonei cu uraniu provenit de la haldele de steril. În legătură cu aceste opinii, primarul comunei Grințieș a fost categoric: «Sunt doar poveşti. Veniţi şi vedeţi oamenii de peste 80 de ani care au lucrat în mină, sunt viguroşi şi acum». Nu se susțin nici argumentele că redeschiderea minei de la Grințieș va alunga persoanelor dispuse să investească în dezvoltarea turismului. Comunitatea din Grințieș începe să fie optimistă, pentru că într-un viitor nu foarte îndepărtat nivelul lor de trai va crește în urma redeschiderii minei de uraniu”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentMaidanezii pot fi adoptaţi “la distanţă”
Articolul următorSJU Neamț fentează austeritatea

3 COMENTARII

  1. CE sa Vezi ! numai pot de bucurie cei din grinties ca se redeschide MINA . OAMENII aia de 80 de ani vigurosi si plesnind de sanatate sunt doar in imaginatia PRIMARULUI , realitatea e cu totul alta ,cei de acolo batrani si mai tineri nu au nici dinti in gura unii , sunt un fel de copii batrani , POATE ? se intorc cei plecati prin afara , ITALIA ,FRANTA , sa se angajeze la MINA ? NU ,CURIOS este cum va ajunge URANIUL de la GRINTIES la FELDIOARA BV , se teleporteaza poate , ca sa l duci cu camionul e cv mai greu , mai trebuie ADR, CARD, ATESTATE, PERMIS C E , ori vreo scoala de soferi sau soferi cu toate aceste cerinte mai greu prin zona aceea ,asta ptr ca cu RABA , SR DAC , sa cam terminat ! ORI cine deschide MINA , aduce si vreo FLOTA de camioane NOI ptr transport NE se PAS ?

    • Iti dau dreptate, Relu, oamenii de aclo nu sunt constienti de faptul ca traiesc in continuare un vis, acoperit de dezinformare, cancer, alte boli grave si muuulta prostie. Mergeti fratilor in Primatar si vedeti cum sta minereul scos afara si aruncat la intamplare si masurati… sa vedeti cum se dau acele aparatelor peste cap. Dar oamenii viseaza!

Comentariile sunt închise.