0:00

Deputat Marian Enache: Infrastructură deplorabilă în Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În judeţul Neamţ, starea infrastructurii este deplorabilă. Consilierii judeţeni au reclamat starea dezastruoasă în care se află DN 15 (Piatra Neamţ – Roman) şi DN 17 B (Piatra Neamţ – Bicaz – Poiana Teiului – Borca) pe o rută ce traversează practic tot judeţul, de la est la vest. Or, pentru o dezvoltare economico-socială durabilă, primul lucru la care va trebui să intervenim în mod radical va fi infrastructura rutieră. Vă reamintesc faptul că începând cu anul 2014 UE ne va acorda iarăşi fonduri pentru dezvoltare, or, noi va trebui să gestionăm situaţia de aşa natură încât să putem accesa aceste fonduri în proporţie cât mai mare, în special pentru infrastructură deoarece, cum putem constata cu toţii, fără infrastructură, economia de piaţă nu este viabilă.

Cheia pentru atragerea acestor fonduri este cooperarea. Ne vom sufleca cu toţii mânecile şi vom pune mâna la treabă, şi având o strategie convergentă, primarii vor primi sprijinul necesar mult mai uşor. Este inadmisibil să nu avem drumuri, spitale, dispensare şi şcoli.

Dacă autostrada Târgu Mureş-Iaşi este un proiect despre care responsabilii în domeniu afirmă că este foarte scump şi nu se poate realiza, măcar drumurile naţionale din judeţ să fie reabilitate.

Nu putem pretinde activitate economică susţinută atâta timp cât oamenii nu pot primi din partea statului un minim de servicii. Spre exemplu, pe DN 17 B, de la viaductul din Poiana Teiului şi până la ieşirea din judeţ, spre Suceava, nu s-a mai turnat covor asfaltic din 1989. Dezvoltarea infrastructurii va duce inevitabil la dezvoltarea turismului în zonă. Aşa cum am mai subliniat şi cu altă ocazie, judeţul Neamţ tezaurizează importante monumente turistice, având un bogat fond etnofolcloric şi o diversitate de resurse turistice naturale, un întins domeniu schiabil, resurse de ape minerale, or, toate acestea au forţă de atracţie foarte mare pentru turism, în special în rândul străinilor.

Neavând drumuri de acces, întâlnim foarte des situaţii în care turiştii vin o singură dată, admiră toate frumuseţile judeţului Neamţ, dar nu se mai întorc şi nici nu recomandă zona, din cauza stării drumurilor, dar serviciilor care lasă de dorit în cadrul pensiunilor agro-turistice din zonă, din lipsa personalului specializat, care ar trebui format pe plan local, în cadrul unor programe speciale.

Ar trebui, în primul rând, modernizate sau reabilitate drumurile judeţene, iar DN 17 B este un drum turistic important pe valea râului Bistriţa, foarte important pentru dezvoltarea turismului în judeţul Neamţ şi, mai departe, spre judeţul Suceava.

Nu trebuie neglijate însă drumurile comunale, reabilitarea sau crearea (acolo unde nu există) sistemelor de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare. Mai mult, trebuie amenajate obiectivele cu potenţial turistic, cât şi restaurate obiectivele de patrimoniu, personal specializat care să prezinte aceste obiective turistice vizitatorilor străini într-o limbă pe care aceştia o cunosc. Nu trebuie neglijate nici spaţiile de cazare (acestea având, de asemenea, nevoie de reabilitare) prin punerea în valoare a pensiunilor turistice şi a specificului gastronomic al zonei, deoarece au un rol determinant în dorinţa turistului de a revizita şi de a recomanda altor persoane vizitarea acestor zone.

Este imperios necesar să fie avute în vedere şi activităţile ce pot fi desfăşurate de turişti, or, pentru asta trebuie create, modernizate şi diversificate dotările de agrement. Dotarea cu ATV-uri, crearea de drumuri şi poteci prin pădure pentru plimbări, dezvoltarea de activităţi cum ar fi: hipismul, paraşutismul, încurajarea practicării sporturilor extreme prin organizarea de evenimente şi facilităţi în zonă şi prin promovarea lor la nivel european.

În concluzie, este necesară o colaborare strânsă între administraţiile publice locale, consiliul judeţean, prefectură, cât şi Guvernul României, în sprijinul comunităţilor locale, dar şi participarea activă a cetăţenilor la accesarea fondurilor europene disponibile începând cu anul 2014.

Marian ENACHE,

Deputat de Neamţ

Articolul precedentConstantin D. Stahi – 169 de ani de la naştere
Articolul următorȘcolile, o prioritate la Târgu-Neamț