0:00

Deputat Marian Enache: “Importanţa educaţiei sanitare în şcoli”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Declaraţia politică se referă la faptul că o educaţie sanitară corespunzătoare livrată în momentele cruciale de dezvoltare ale tinerilor va conduce la ridicarea standardelor privind modul în care viitorii adulţi se vor dezvolta. Acest proces va duce la creşterea speranţei de viaţă, a calităţii ei şi, de asemenea, la diminuarea numărului de oameni ce suferă de boli care pot fi prevenite prin această măsură. În momentul de faţă, speranţa de viaţă sănătoasă în România pentru bărbaţi este aproximativ de 57,6 ani, iar pentru femei este de 57,2, ani în timp ce în Uniunea Europeană speranţa de viaţă sănătoasă pentru bărbaţi este de 61,8, iar pentru femei, 62,7.

Deşi evoluţia speranţei de viaţă la naştere a indicat creşteri importante din anii 50, de la 61,5 la 70,2 la bărbaţi, respectiv de la 65,0 la 77,6 la femei, cifrele totuşi rămân îngrijorătoare în momentul în care facem o comparaţie cu celelalte state. România se află printre ultimele ţări, fiind urmată în clasament de Letonia şi Lituania, conform raportului realizat de Institutul Naţional de Statistică. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, pe primul loc în clasament se situează Elveţia, cu o cifră de peste 80 de ani speranţă de viaţă, fiind urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. Aceste cifre sunt în relaţie de cauzalitate direct proporţională cu investiţiile făcute în sănătate şi în educarea populaţiei. Se preconizează faptul că, la 1 iulie 2014, populaţia României va fi în jur de 19.450.000 locuitori, adică aceasta va fi cu aproximativ un sfert de milion mai redusă faţă de 1 iulie 2013, iar în funcţie de ultimul recensământ, cu peste 670.000 mai redusă faţă de 20 octombrie 2011.

Principalele boli de care suferă populaţia din România sunt:

* Bolile cardiovasculare, care fac din ce în ce mai multe victime, locul României în acest clasament fiind unul alarmant de ridicat. Potrivit studiilor recente, doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, iar una dintre cele mai frecvente afecţiuni este accidentul vascular cerebral. 80% dintre acestea pot fi prevenite prin adoptarea unui nou stil de viaţă, unul mai activ fizic, cu o alimentaţie echilibrată, prin renunţarea la fumat şi prin odihnă.

* Bolile aparatului digestiv, cea mai mare frecvenţă fiind înregistrată de ciroze şi hepatitele cronice;

* Cancerul;

* Afecţiuni ale aparatului respirator;

* Diabetul;

* Bolile infecţioase şi cu transmitere sexuală;

* Probleme de sănătate mintală.

O mare parte din bolile menţionate mai sus pot fi prevenite cu ajutorul unei educaţii sanitare corespunzătoare. O preocupare pozitivă a populaţiei o reprezintă eliminarea e-urilor şi a diferiţilor aditivi din dieta de zi cu zi. Ca efect, piaţa produselor bio este într-o continuă creştere, având un impact asupra întreprinzătorilor din domeniile ecologice. În altă ordine de idei, igiena personală ar trebui să prezinte un mare punct de interes pentru populaţie. Bolile ce pot apărea în urma lipsei acesteia pot avea consecinţe grave, iar din cauza insuficienţei educaţionale, un număr mare de români suferă de aceste afecţiuni.

De asemenea, pentru a funcţiona normal în societatea contemporană, anumite lucruri sunt inacceptabile, iar oamenii ce nu au o igienă potrivită vor fi marginalizaţi indiferent de calităţile lor. În concluzie, trebuie punctat un fapt: costul prevenţiei este depăşit cu mult de costul tratării acestor afecţiuni. Statisticile privind regularitatea cu care românii din mediul urban obişnuiesc să meargă la o consultaţie de rutină la medic relevă faptul că doar o treime dintre aceştia fac acest lucru, şi chiar mai puţini (16%) consultă un medic stomatolog. Toate aceste lucruri pot fi învăţate şi practicate, atât timp cât există un program bine pus la punct şi un public receptiv şi deschis către schimbare. (Deputat Marian ENACHE)

Articolul precedent„Mai mult gust, mai multă savoare!”
Articolul următorProgram TT (7-8 iunie)

1 COMENTARIU

  1. Domnule Enache , a-ti uitat cu totul , ca a-ti propis oamenilor , ca o sa faceti lumina si dreptate cu Retrocedarile atit cu cele frauduloase infaptuite , cit si cu cele neimplinite si tergiversate pina la adinci batrineti !
    La urmatoarele alegeri ce promisiune mincinoasa mai promiteti oamenilor pentru ai pacali sa va de-a votul ??
    Rusineeeeee…!!

Comentariile sunt închise.