0:00

Deputat Liviu Harbuz: “Şcoală – educaţie – cultură – inovaţie – progres”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Am ales cuvinte cheie, cu încrederea că voi atrage atenţia: şcoală – educaţie – cultură – inovaţie – progres. Consider că am asentimentul dv. dacă susţin că aceasta este soluţia pentru ca noi, românii, şi România să fim acolo unde ne este locul – alături de ţări cu tradiţie democratică, dezvoltare economică, nivel înalt al civilizaţiei şi recunoaştere cultural-spirituală. Secretul reuşitei este în familie şi la instituţia etalon – şcoala. Preţul plătit reformelor la care a fost supusă ori expusă România de guvernarea PDL se vede. Cadrele didactice, ca toţi bugetarii, au fost supuse unor încercări financiare fără precedent. Părinţii şi-au văzut copiii supuşi unor experimente care au făcut din şcoală, ca instituţie, o arenă, un ring de box în care cel mai puternic supravieţuieşte, iar celor dotaţi cu mai puţin eroism li s-a luat orice şansă. Noi, PSD, când am venit la guvernare, am reconsiderat şi reaşezat scara valorilor. Competenţa, profesionalismul, performanţa, valoarea au fost reabilitate, susţinute şi răsplătite.

Premierul Ponta a găsit soluţii şi resurse financiare pentru a recompensa olimpici, valori autentice, elite intelectuale, performeri în domenii multiple, români pentru care a învăţa, a munci, a fi cel mai bun reprezintă un scop nu doar personal, ci al comunităţii, al familiei din care faci parte şi pentru care vrei ce este mai bun. Măsurile se adresează sutelor de mii, milioanelor de români care au simţit recunoaşterea din partea Guvernului Ponta: recuperarea salariilor cadrelor didactice, recuperarea pensiilor bunicilor care se dedică tinerei generaţii, acordarea de drepturi mamelor, reaşezarea învăţământului pe temelii sănătoase, cerute de piaţa muncii şi de concurenţa din sistemele europene funcţionale, recompensarea performanţei celor care au intrat în învăţământul liceal, a bacalaureaţilor de nota 10, a performerilor sportivi, a olimpicilor care au impresionat lumea prin valoarea şcolii româneşti. Nu în ultimul rând, prioritatea acordată şcolilor abandonate, dotărilor, şi asigurarea transportului cu microbuze şcolare în zone şi localităţi unde egalitatea de şanse nu este doar un principiu, este un mod de viaţă. Spectacolul ieftin, dar costisitor al investiţiilor grandioase şi inutile făcute de oamenii lui Băsescu a fost întrerupt, cuvintele cheie ale guvernării Ponta fiind utilitate-eficienţă-decenţă. Avem de urmat modele, principii şi norme trasmise nouă de înaintaşi, din perioada formării României moderne, a emancipării. Ne dau forţă personalităţile pe care România le-a dat lumii de-a lungul timpului, români mândri mai întâi de apartenenţă şi apoi de performanţele lor.

Educaţia generaţiei care va susţine România în rândul ţărilor dezvoltate, cu economie funcţională, care să asigure prosperitate, este misiunea nobilă asumată de părinţi, cadre didactice şi politicieni. De fiecare dintre noi depinde cu ce cunoştinţe, valori şi principii, modele de viaţă pleacă fiecare copil din şcoală, oricare ar fi nivelul ei. Vorbind de şcoală, vorbim despre viitor.

“Se poate prea bine concepe un bun cetăţean şi părinte de familie care nu ştie istoria coifului lui Alexandru cel Mare; însă cineva care nu va avea iubire de familie şi de ţară, onestitate, curaj civic şi militar, abnegaţiune, simţ de dreptate, activitate, energie, nu e cu putinţă a fi cetăţean folositor; din contra, va fi mai mult decât un ignorant – o piedică, dacă nu un pericol pentru ţara şi familia lui”, ne-a lăsat moştenire Spiru Haret, marele savant şi om de stat care a reformat sistemul de învăţământ cu o dedicare subsumată unei singure calităţi: bun român. Nouă ne revine plăcuta şi nobila misiune de a sădi dragul de carte în mintea şi inima fiecărui copil şi a dezvolta capacităţile fiecăruia după posibilităţi şi necesităţi publice.

Deputat Liviu HARBUZ

Articolul precedentDeputat Ioan Munteanu: “Unde e şcoala de altădată?”
Articolul următorEveniment FILIT 2014 / Expoziţie Rembrandt în premieră