Arsene_Ionel

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că România devine din ce în ce mai săracă în medici, în personal medical şi, nu în ultimă instanţă, în unităţi sanitare. După cum bine ştiţi, în aprilie 2011, autorităţile aflate la acea vreme la conducere au hotărât închiderea a 67 de spitale, deoarece ţara noastră traversa o perioadă de criză. Motivul a fost obţinerea de economii la bugetul de stat. Puse în balanţă, economiile realizate cu zecile de mii de persoane afectate de decizia Guvernului Boc, acestea îşi pierd valoarea de câştig. Privind obiectiv întreaga situaţie, aşa cum a afirmat şi FMI într-una din scrisorile sale evaluative, costurile redeschiderii spitalelor închise în 2011 sunt mult mai mari decât cele pe care statul le-ar fi suportat în cazul în care aceste unităţi rămâneau deschise. Ceea ce este însă vital de precizat, şi îndrăznesc să spun chiar “de repetat în mod abuziv”, este că aceste unităţi medicale trebuie să fie redeschise în număr cât mai mare şi într-un timp cât mai scurt. Ştim că nu este uşor! Şi mai ştim că doar 15% din unităţile medicale din România îndeplinesc condiţiile de acreditare necesare, mai exact doar 77 de spitale din totalul de 480. Şi mai grav este faptul că cele care nu vor obţine certificarea până în 2015, vor rămâne fără finanţare.

Şi judeţul Neamţ a fost afectat de decizia Guvernului din 2011, pe 1 aprilie fiind închise 2 spitale: cel din Bicaz şi cel din Roznov. Această decizie nu a făcut decât să complice şi mai mult situaţia Spitalului Judeţean Neamţ, care la scurt timp a devenit supraaglomerat, cu liste de aşteptare foarte lungi. Mulţi medici de la Spitalul Judeţean Neamţ sunt în pragul pensionării însă amână acest moment din pasiune pentru meseria lor, cât şi din devotament faţă de pacienţii care ar rămâne fără posibilitatea de a se trata. Privind în viitor, peste trei-şapte ani, lucrurile se vor complica şi mai mult odată cu plecarea acestor medici. Desigur, la cererea Ministerului Sănătăţii, Spitalul Judeţean Neamţ a întocmit o listă cu necesarul de specialişti pentru următorii trei-şapte ani. Însă este bine ştiut că absolvenţii de Medicină optează pentru un loc de muncă în afara ţării şi nu îi putem condamna. Stimulentul material bate patriotismul, în situaţia lor. Nu doar proaspăt absolvenţii se lasă convinşi de salarii mai mari, ci şi medici cu experienţă ne părăsesc pentru un statut şi un venit mai ridicat, fapt alarmant şi chiar dureros.

Încă din anul 2012, printr-o declaraţie oficială, premierul Victor Ponta s-a angajat să facă tot posibilul pentru redeschiderea spitalelor închise abuziv în 2011 şi în urma aşa-zisei restructurări operate în sistemul sanitar de către Guvernul Boc. Redeschiderea spitalului din Urlaţi, de la 1 octombrie 2012, cât şi a spitalului din Buftea sunt dovezi că acest proces a început deja.

Dintre cele 67 de spitale închise, doar 21 au fost transformate şi funcţionează cu statutul de cămin pentru îngrijirea bătrânilor. Alte 10 unităţi sanitare au fost redeschise ca spitale, iar şapte au fost reorganizate şi funcţionează cu statut de centre multifuncţionale. Restul de 29 au rămas nefolosite. Nu cred că este normal ca în secolul XXI, în România, membră a Uniunii Europene, care exportă cadre medicale de excepţie în toată Europa şi nu numai, pacienţii să fie purtaţi de la un spital la altul, doar pentru că, printr-o decizie aberantă, cel din localitatea lor a fost închis.

Ionel ARSENE,

Deputat de Neamţ

2 COMENTARII

  1. vorbesti de parca ai fi in opozitie!!! deschideti naibii odata spitalul din bicaz ca sta in pixul vostru, lasati declaratiile de doi bani! totul pentru imagine, nema substanta sau putirinta! este cu siguranta cea mai impotenta guvernare pe care am avut-o de la revolutie incoace!

  2. revin ca uitasem: bai ionele, vezi ca sef-tu’ ponta a luat bani de la sanatate ca sa-i dea la serei asa ca poate din cauza bocancului psd de pe gatul sanatatii romanilor ramane sistemul fara puls! cretin esti si tu si ala care ti-a scris mizeria asta!

Comments are closed.