Munteanu_Ioan

E din ce în ce mai greu să faci agricultură în România! Şi, totuşi, cu eforturi ieşite din comun, ţăranul a reuşit să reziste şi anul acesta. A rezistat secetei şi inundaţiilor, a rezistat vijeliilor, bolilor şi dăunătorilor. Dar îi este din ce în ce mai greu să reziste loviturilor primite de la clasa politică, deoarece deciziile acesteia îl conduc spre faliment.

Munca ţăranului este grea şi fără de odihnă. Oamenii, însă, nu precupeţesc niciun efort, muncesc din zori în noapte, pe arşiţă, ca şi în frig. Ei vor să aibă ce pune pe masă, vor să-şi dea copiii la şcoală, vor să aibă cu ce să-şi achite serviciile de sănătate pentru ei şi familia lor. Sunt acestea pretenţii exagerate? Nicidecum! Sunt lucruri modeste, decente, de bun-simţ. Şi, totuşi, atât de greu de obţinut în aceste vremuri de nesiguranţă…

Pentru agricultorul din România animalele şi pământul sunt la fel de importante şi la fel de dragi ca şi proprii săi copii. El nu vrea să lase ogorul pârloagă şi nici să sacrifice animalele. El nu vrea decât să muncească, indiferent cât de batjocoritoare şi descurajante sunt deciziile politicienilor. Vor fi, din nefericire, şi unii care îşi vor vinde pământul şi animalele pe rachiu şi ţigări, dar cei mai mulţi, cei tari de fire, vor rezista furtunilor provocate de deciziile aberante ale celor de sus.

Ca unul care a plecat din sat, care a trăit şi a muncit alături de ţărani şi care pledează acum în Parlament pentru soarta lor, cred că va veni timpul când bărbaţi adevăraţi, aflaţi în fruntea ţării, vor lua deciziile potrivite pentru ca pământul şi animalele să redevină ceea ce au fost dintotdeauna, adică bunurile cele mai de preţ ale omului de la ţară. Păcat, însă, că pagubele în urma acestor greşeli vor fi foarte mari, iar cheltuielile şi eforturile de redresare vor fi greu de suportat.

România are astăzi nevoie, mai mult decât oricând, de agricultori pricepuţi şi devotaţi. România are nevoie de hrană pentru locuitorii săi, implicit pentru efectivele de animale pe care le au în grijă. Potenţialul agricol al terenurilor şi munca oamenilor pot să asigure toate produsele agricole necesare traiului. Important este ca cineva să vrea cu adevărat să se facă agricultură în România. Altfel, se vor găsi destui binevoitori care să ne dea lecţii şi să profite de incompetenţa celor care decid soarta ţăranilor români.

Ioan MUNTEANU,

Deputat de Neamț