● recepția finală a lucrărilor e programată pe 9 octombrie
Consiliul Județean Neamț anunță că, prin dispoziția președintelui Culiță Tărâță, s-a constituit ieri comisia de recepție care să urmărească modul cum se încheie lucrările la obiectivul de investiții ”Construirea depozitului judeţean de deşeuri din Girov şi închiderea celor trei depozite neconforme de la Bicaz, Roman şi Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, România”. Sunt enumerați membrii comisiei, însă un alt amănunt atrage atenția din comunicatul instituției: faptul că ”Se vor verifica starea utilajelor şi echipamentelor, precum şi calitatea lucrărilor, recepţia finală fiind programată pentru data de 9 octombrie a.c.”. Dacă nu se va aplica și în acest caz zicala cu socoteala de acasă și cu cea din târg, înseamnă că în maximum trei săptămâni lucrările de șantier de la Girov vor fi finalizate, inclusiv pe ce înseamnă drum de acces, rețele de utilități, lucruri care au suscitat dialoguri spumoase între consilierii județeni și între aceștia și aparatul tehnic al Consiliului Județean, cu prilejul diverselor ședințe.
Sigur, până la finalizarea întregului proiect „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ” mai e cale lungă, dar odată cu recepția depozitului de la Girov, se încheie o etapă importantă. Comisia de recepție, al cărei președinte este Mihaela Popa, manager de proiect, îi mai include pe Irina Corduneanu, consilier al preşedintelui Culiță Tărâță, pe Tiberiu Gabriel Gavril (responsabil tehnic), Mona-Magdalena Ţigănuş (responsabil financiar), Claudiu Pădure (responsabil informare şi publicitate), contabilul Maria Vinca, Vasile Şendrea (în calitate de director executiv ADI ECO Neamţ), precum și reprezentanți de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Neamţ, Primăria Girov, Primăria Roman, Primăria Bicaz și Primăria Târgu Neamț.
Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Neamţ este un proiect a cărui valoare depășește 42 de milioane de euro și se implementează în județ de-a lungul a 44 de luni, a căror numărătoare inversă a început în februarie 2011.
De acest proiect vor beneficia toate unităţile administrativ-teritoriale din Neamţ, obiectivele prioritare fiind ”extinderea colectării deşeurilor reziduale (atât în mediul urban cât și în cel rural); extinderea colectării separate a deşeurilor reciclabile; implementarea compostării individuale la 50% din gospodăriile din mediul rural; închiderea depozitelor neconforme din oraşele Bicaz, Roman, Târgu Neamţ; construirea a trei staţii de transfer în Cordun, Târgu Neamţ şi Taşca; construirea unei staţii de sortare în Cordun; construirea unui depozit judeţean conform, pentru deşeuri nepericuloase la Girov”. Suprafaţa ocupată de depozitul de deşeuri este de 27 ha, iar durata de viaţă a acestuia a fost estimată la 21 de ani.
Dana OSTAHIE