Capturat vineri într-un hotel din Cluj, Adrian Marin Botez (37 de ani) a fost deja cazat în Arestul Poliţiei Capitalei – locul în care a fost eliberat din „greşeală” acum şase luni şi jumătate. În câteva zile el va fi transferat într-un penitenciar în care-şi va ispăşi pedeapsa de 12 ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru tentativa de omor comisă asupra lui Ioan Dumitru Mironescu (zis Puiu). Ancheta, însă, nu se va sfârşi aici. Pe de o parte, poliţiştii le vor cerceta pe cele 8 persoane (majoritatea din Neamţ), care l-au ajutat de Ţâţă să se ascundă în tot acest timp, i-au închiriat o casă în Cluj, i-au plătit facturile şi i-au făcut cumpărăturile, iar pe de altă parte este în desfăşurarea o anchetă mult mai amplă, care priveşte sursa de finanţare a grupării. Anchetatorii au indicii că oamenii lui Ţâţă au fost implicaţi în mai multe jafuri comise în Franţa, în Italia, dar şi în ţările nordice.
„Sunt mai multe dosare în lucru, majoritatea suspecţilor sunt încă liberi şi trebuie probată activitatea lor infracţională”, ne-au declarat surse din anchetă. „Este vorba despre oameni din anturajul lui Ţâţă, dar şi despre alţi indivizi – cu care s-au flat în legătură – din Alba, Timiş sau Cluj. Cele mai multe jafuri s-au comis la mari magazine de bijuterii, pri prin spargerea vitrinelor cu ciocanul, ori prin ameninţarea personalului, iar prejudiciul a fost de cele mai multe ori foarte mare. Infractorii preferau ceasurile de firmă şi mai puţin bijuteriile, însă au furat şi coliere, inele sau cercei”.
Ultima lovitură, cu un prejudiciu de un milion de euro, a fost dată la un magazin din Milano, pe 2 decembrie anul trecut. O bandă de hoţi, formată din opt indivizi, a comis un jaf, în două minute, chiar în centrul oraşului, la ora 18, când străzile erau înţesate de oameni. Infractorii erau înarmaţi cu bâte de baseball şi cu topoare şi au spart în câteva secunde toate vitrinele. Vânzătorii – ocupaţi cu o femeie (complice de-a grupării) care s-a dat o cumpărătoare de bună credinţă, extrem de sofisticată şi de pretenţioasă, au fost luaţi prin surprindere de atacatori şi până s-au dezmeticit, hoţii deja dispăruseră. Au luat cel puţin 60 de ceasuri de firmă, dar şi mai multe bijuterii. Până acum nu a fost prins decât unul dintre autori – un tânăr român de 18 ani, care a încercat să fugă de la locul faptei cu o bicicletă.
Un alt jaf, cu prejudiciu tot de un milion de euro, a fost comis în octombrie 2013, la un magazin de lux din Paris. Atunci au acţionat 15 hoţi (români şi moldoveni) şi au furat doar ceasuri de valoare. Numai doi dintre suspecţi au fost prinşi, iar paguba n-a fost recuperată. (Cristina MIRCEA)