0:00

De la 1 mai, se poate merge la medic, cu sau fără card de sănătate, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeși s-a bătut moneda trei luni asupra faptului că cei care nu au card de sănătate sau adeverinţă eliberată de CAS, nu vor beneficia de servicii medicale decontate, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a revenit la sentimente mai bune.

„Nu vreau să existe mesaje de la furnizori că, dacă nu ai cardul, nu mai primești niciun serviciu. Primești serviciu medical. Să presupunem că un pacient ajunge la un furnizor de servicii, fără a avea cardul, pentru faptul că l-a uitat acasă, că nu a dorit să îl ia, că nu l-a primit, că l-a pierdut – în sistem se vede dacă pentru pacientul respectiv a fost emis cardul. Dacă acel card a fost inițializat, se vede și asta. Acum, mă refer la cei aproximativ 500.000 de cetățeni care nu au primit cardul și au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în funcție de situație și în sistem se vede dacă a fost emis cardul. Atunci se pune întrebarea: nu ai dorit să vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? În oricare dintre situații primește serviciile medicale, noi le decontăm furnizorilor serviciile medicale”, a precizat Ciurchea.

El a subliniat că în acele situații, serviciile acordate fără card vor fi atent monitorizate separat față de serviciile acordate pe bază de card.

„Toată lumea trebuie să știe că aceste situații sunt monitorizate separat. Vom avea în sistemul informatic o evidență clară a acelor servicii medicale acordate fără a prezenta cardul. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe aceste situații. Nu dorim ca un pacient care din diverse motive nu a intrat în posesia cardului să nu primească serviciu. Nu ne dorim ca un servicu acordat de un furnizor de servicii medicale să nu îi fie decontat acestuia, dar sigur că trebuie să monitorizăm aceste servicii, dacă există rea-voință, nu vreau să folosesc cardul sau furnizorul nu vrea să folosească cardul, noi monitorizăm toate aceste situații”, a spus președintele CNAS. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: A furat în Belgia, a fost prins la Luţca!
Articolul următorNEAMŢ: Spărgătoare de maşini – condamnată la închisoare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.