Piața gazelor naturale se va liberaliza, începând cu  data de 1 iulie, anunţă, printr-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Prin urmare, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. În aceste condiții, clienţii casnici, pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE, trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale”, precizează ANRE. Clienţii casnici au la dispoziţie 3 modalităţi de a-şi alege furnizorul:

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă AICI sau prin descărcarea, pe dispozitivele mobile, a aplicației „ANRE”, disponibilă în App Store și Google Play. Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu şi gratuit şi nu implică modificări de ordin tehnic.

Potrivit ANRE, „clienţii casnici vor primi de la furnizorul lor actual o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020. Atragem atenţia că această ofertă trebuie analizată atent, comparativ cu preţul reglementat plătit în prezent, precum şi cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul având libertatea de a alege oferta care i se potrivește cel mai bine”.

Pentru clienţii casnici, care nu vor încheia până la data liberalizării un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual va asigura serviciul în mod automat, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021 şi la preţul din oferta comunicată pe parcursul lunilor mai și iunie. Alte informaţii se pot găsi AICI. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentAproape 400 persoane vindecate de coronavirus în Neamț
Articolul următorMinisterul Tineretului şi Sportului a actualizat ordinul privind antrenamentele
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.