Arheopterix 1

Dacă întrebăm o doamnă cine o lansat moda negrului în vestimentațíe pun pariu că majoritatea se gândesc la Botezatu. Numai că negrul a fost mereu la modă și asta de acu 150 de milioane de ani în urmă. Se pare că păsările primitive din genul Archaeopterix au dat tonul trendului încă de acum 150 milioane ani.

Cu ocazia ediţiei cu numărul 71 a întâlnirii anuale a membrilor Societăţii de Paleontologie a Vertebratelor din Las Vegas, Nevada, un student al Universităţii Brown a uimit asistența cu petrecerea timpului său liber în care a reuşit să descopere culoare penelor celei mai vechi proto-păsări cunoscută până în prezent.

Timp de decenii, paleontologii și bătut capetele și au tot speculat pe tema culorii penajului lui Archaeopterix littographica. Fără să aibă nicio dovadă evidentă asupra culorii, zeci de artişti au reprodus cea mai veche pasăre din lume, prezentând-o în toate nuanţele de culori cunoscute, de la brun, roşu şi galben la verde sau albastru strident.

Noroc că alți specialiști, mai ingineri de felul lor, au pornit tehnologii care permit care permit detectarea culorii penelor, solzilor sau blănii vieţuitoarelor preistorice, moment în care toate speculațiile referitoare la moda anilor de acu câteva milioane a fost elucidată.

Jakob Vinteher, student fiind în cadrul Universităţii Yale, alături de Ryan Carnery de la  Brown, au tulburat lumea științifică: Archaeopteryx purta negru. Ei au examinat structurile microscopice responsabile de pigment, denumite melanozomi, din cadrul unei pene de Archaeopteryx a cărei urmă a rămas prezervată pe o rocă de vârstă cretacică descoperită în Brazilia. Pentru stabilirea culorii, s-au folosit microscoape electronice şi scanări cu raze X a energiei dispersive pentru a detecta melanozomii primei păsări, comparând apoi datele obţinute cu cele similare din cadrul a 87 specii de păsări contemporane, exclus avioanele. Pe baza rezultatelor obţinute, s-a concluzionat negru pe alb, cum că Archaeopteryx avea penele negre, iar o altă funcţie a pigmenului întunecat era aceea de a întări structura internă a penei pentru a facilita astfel actul zborului.

Așa că negru se poartă dinainte de  a se fi inventat moda, să fim clari.

Arheopterix 2

arheopterix-3

Fuscus tehnicus

Articolul precedentZiua Câmpului – Ediția a Va
Articolul următorVa naște cvintupleți