Romanul se va cutremura astăzi. Cu ocazia Zilei Protecției Civile, în municipiu va va avea loc un exercitiu de alarmare la unităţile scolare cu tema “Activitatea personalului didactic si a elevilor din judeţul Neamţ pe timpul şi imediat dupa producerea unui cutremur”. Evenimentul va avea loc între orele 9.45 și 10.30.

La ora 9.45, cu sirenele electrice, se va introduce semnalul „Alarmă la dezastre“, care se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Autoritățile oferă câteva reguli mininale, dar care pot salva vieți: nu intra în panică, închide sursele de foc, adăposteşte-te sub o grindă, toc de uşă, sub birou sau sub masă, Nu fugi pe uşă, nu sări pe geam, nu alerga pe scări, nu utiliza liftul. Dacă eşti pe stradă, deplasează-te cât mai departe de clădiri, fereşte-te de căderea tencuielilor, coşurilor, parapetelor, evită aglomeraţia și nu alerga.

După cutremur, oamenii sunt sfătuiți să: nu părăsească imediat locul unde se află, să închidă instalații, să nu folosească focul deschis, să acorde primul ajutor celor afectați și să ofere prioritate celor răniţi, copiilor, bătrânilor şi femeilor. La orele 10.30, cu sirenele electrice, se introduce semnalul „Încetarea alarmei“, care constă dintr-un sunet continuu cu durata de 2 minute. (C. MATEI)