0:00

Cutie neagră pentru autovehiculele noi, începând din 6 iulie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO directivă europeană privind siguranţa în trafic prevede obligativitatea ca toate modelele noi de autoturisme, camioane, autobuze şi vechicule comerciale înmatriculate în Europa să fie echipate cu o cutie neagră, similară celei de pe avioane, începând cu data de 6 iulie anul acesta.

Denumită EDR (Event Data Recorder) cutia neagră va fi montată sub scaunul şoferului şi va înregistra informațiile generate în timpul funcționării vehiculului şi va stoca informațiile produse între 30 de secunde înainte de accident și 10 secunde după accident. Dispozitivul înregistrează toate datele de conducere, de la viteză și accelerație, până la utilizarea centurii și frânare.

Cutia neagră are și alte sisteme avansate pentru a-i ajuta pe șoferi să respecte limita de viteză, având și o opțiune privind un blocaj cu alcool. Noul dispozitiv deține și un registru de date în vehicul pentru incidente. În schimb, acesta nu va înregistra nicio conversație în interiorul vehiculului.

Este considerată un pas important pentru securitate la nivel European, pentru că în acest mod va fi mult mai simplu ca datele șoferului din cutia neagră, în caz de accident, să poată să fie accesate. La aceste informaţii vor avea acces doar autorităţile implicate în ancheta legată de accidente.

Potrivit brusselstimes.com, dispozitivul va fi extins la mașinile private și la alte vehicule comerciale second-hand începând cu 2024.

Angela Croitoru

Foto ilustrativă: autolatest.ro

Articolul precedentFOTO. După droguri, noaptea, în discoteci – amenzi în trafic
Articolul următorA început admiterea la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.