taxa auto

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis pe 3 februarie că taxa auto adoptată în 2012 încalcă legislaţia europeană. Curtea a constatat că taxa auto din 2012 ”descurajează punerea în circulaţie a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre”. Banii colectaţi în baza acestei taxe vor trebui returnaţi cetăţenilor.

Potrivit hotnews, două instanţe din România au transmis către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene  întrebări preliminare în care solicitau clarificări legate de taxa de poluare din 2012. Mai precis instanţele au solicitat Curţii să explice dacă din perspectiva legislaţiei europene taxa de poluare pentru maşinile luate la ocazie din alte ţări UE este una discriminatorie sau nu.

Curtea a decis că într-adevăr o astfel de taxă impusă maşinilor la mâna a doua importate din alte ţări este discriminatorie. Curtea şi-a motivat astfel decizia: ”Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă pe poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.”

Juriştii consultaţi de hotnews au explicat că taxele încasate în baza legii din 2012 vor trebui returnate de către stat şi că cei care le-au plătit pot deschise procese în acest sens. În dosarele în care instanţele au dispus că statul nu trebuie să returneze taxa auto cei care au pierdut procesele pot cere revizuirea sentinţei în baza deciziei curţii europene. (gandul.info)

Articolul precedentANL-urile din Bicaz, pe ultima sută de metri
Articolul următorLegea falimentul personal, în sertarul Camerei Deputaților

1 COMENTARIU

  1. CE sa VEZI ! tii da cu stanga si ti a cu dreapta ,pe timbre, marci postale,ori ce naibii mai inventeaza ei . ORICUM e cam tarziu venita aceasta decizie, in contextul ca la noi PIATA AUTO e cam MURIBUNDA , merg oamenii cu ce au ,cati mai schimba acuma masinile ? DIN APRILIE mai intra si acea taxa de 7 centi pe carburant , se duce la 6 lei si ceva litrul ,ce mie cal ce mie magar ! LUATI banutii si cumparati biciclete , nu platesti taxa ,faci miscare ,sport,nu platesti nici rca si impozit , PRIMARIA A facut piste prin oras ,NOI si cu CHINEZII ce o sa mai pedalam , AA cu toacla faci drift , scart de roti cat cuprinde NU te deranjeza nici un CAP DE CRETA , cu conditia sa nu te sui pe el cu bicicleta .

Comments are closed.